Groepsaccommodatie De Pastorie

  • Locatie: De Lage Mierde
  • Opdrachtgever: Dhr. & Mevr. Gerrekens
  • Omvang werkzaamheden: ca. 200 sprinklers
  • Type installatie: 1 – DIOM

Over De Pastorie

Groepsaccommodatie ‘De Pastorie’ heeft sinds 2018 haar deuren geopend in een prachtig monumentaal pand in Lage Mierde. Eigenaren Brigitte en Jos Gerrekens verwezenlijkten hiermee hun droom om een vakantieadres te realiseren voor groepen mindervaliden. Hoewel ‘De Pastorie’ toegankelijk is voor ouderen en mindervaliden, richten Jos en Brigitte zich op alle doelgroepen.

Waarom een sprinklerinstallatie?

In de grootscheepse verbouwing die voorafging aan de opening, besloot het echtpaar Gerrekens de brandveiligheid hoog op de agenda te zetten. Dat de brandveiligheid in de zorg een hot topic is, was hen niet ontgaan: “Je hoort zoveel nare verhalen in het nieuws over slachtoffers bij brand. Juist mindervaliden en ouderen zijn kwetsbaar. We zijn ons meer gaan verdiepen in het risico op brand en vluchttijden. We realiseerden ons dat alleen een rookmelder of brandtrap plaatsen niet voldoende is. Wanneer er brand ontstaat heeft men zo’n 3 minuten vluchttijd, terwijl de brandweer vaak pas na 8 minuten na alarmering ter plaatse is. Zeker met mindervaliden hebben we veel meer tijd nodig om iedereen veilig uit het pand te krijgen. Vanwege de grootte van het pand is de vluchtroute op veel plekken redelijk lang, zeker voor mensen die niet goed ter been zijn. Door de sprinklers wordt de brand direct klein gehouden of geblust en daarmee de vluchttijd enorm verlengd. Het geeft ons en onze gasten een veel veiliger gevoel.” aldus Brigitte Gerrekens.

Waarom brandveiliger.nl?

Brigitte: “De eisen voor de brandveiligheid in de zorg zijn erg hoog en terecht. Tijdens de verbouwing kwamen we erachter dat we verplicht een brandtrap moesten plaatsen aan de buitenkant van het pand vanwege de brandveiligheid, wat we enorm zonde vonden van de uitstraling. We zijn op zoek gegaan naar alternatieven en zo zijn we in gesprek geraakt met Jan Goutsmits van BrandVeiliger. Brandveiliger is gespecialiseerd in waterleidingsprinkler-installaties. Jan is oud vrijwilliger bij de brandweer en heeft in de loop der jaren veel kennis opgebouwd. Doordat hij een tevens een achtergrond als bouwkundige heeft, was dit voor ons enorm makkelijk schakelen. Met de ingebouwde waterleidingsprinklers zijn we met een gerust hart open gegaan en hoefden we bovendien geen brandtrappen aan de buitenkant van dit prachtige monumentale pand te plaatsen.’’