Watermistinstallatie

Wat is een watermistinstallatie?

Een watermistinstallatie is een slim en modern brandblussysteem waarbij een brand geblust wordt door middel van nevel. Het systeem is de meest geavanceerde ontwikkeling op het gebied van watersproeisystemen.

Bij een beginnende brand krijgt het systeem een signaal binnen via een rookmelder en scant vervolgens via slimme algoritmes de ruimte. Zodra de rook of brand is gedetecteerd wordt de brand door middel van een hoge druk spuit met nevel gedoofd.

Deze technologie wordt bijvoorbeeld ook toegepast in helikopters en in de ruimtevaart. De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor een sprinklerinstallatie en is geschikt voor bijvoorbeeld woningen en kleine ondernemingen.

Waarom een watermistinstallatie?

Een watermistinstallatie heeft vele voordelen. We zetten ze hier op een rijtje. De installatie:

Is snel aan te sluiten

De installatie is relatief eenvoudig aan te sluiten door de erkende installateur, doordat deze aangesloten kan worden op bijvoorbeeld een leiding in keuken en op stroom. Er zijn geen leidingstelsels benodigd en het compartiment is compact. Wanneer je vandaag bestelt, wordt het systeem de volgende dag aangesloten.

Detecteert nauwkeuriger

Veel branden beginnen tegenwoordig door sterke rookontwikkeling. Denk hierbij aan accu’s of opladers van telefoons. Een beginnende brand wordt snel gedetecteerd doordat de installatie aangesloten is op de rookmelder. Het systeem scant vervolgens de locatie van de brand of rook en begint te blussen.

Is betaalbaar.

Door de lage instapprijs is de watermistinstallatie toegankelijk voor bijvoorbeeld de kleine ondernemer of een woningbezitter. Is het bedrag alsnog te hoog? Het is tevens mogelijk om de installatie te leasen. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag.

✔ Beperkt waterschade

De waterschade wordt zeer beperkt doordat de installatie blust met nevel. Het systeem is zeer effectief en stopt met blussen zodra de brand geblust is. Tijdens het blussen wordt slechts 5,6 ltr. per minuut verbruikt.

Is stijlvol vormgegeven

Het scan- en blussysteem is stijlvol uitgevoerd in RVS en gaat moeiteloos op in elk huishouden. De installatie heeft met zijn strakke vormgeving diverse awards gewonnen.

Hoe werkt een watermistinstallatie?

De werking van het systeem is in 4-tal stappen te doorlopen:

  1. De rookmelder detecteert rook of brand en stuurt een signaal naar de watermistinstallatie. De installatie komt in komt actie.
  2. De watermistinstallatie scant razendsnel de omgeving en zoekt door middel van een algoritmes de locatie van rook of brand.
  3. Binnen enkele seconden na het uitbreken van de rook of brand begint de installatie te blussen.
  4. Zodra de rook of brand is geblust stopt de installatie met blussen. Dit scheelt enorm veel waterschade.

Vaak is er nog geen brand ontstaan wanneer er bijvoorbeeld een accu of adapter begint te roken. Het voordeel van de watermistinstallatie is dat dit soort beginnende branden (smeulbrand) worden gedetecteerd en gecontroleerd.

Voor wie is een watermistinstallatie geschikt?

De watermistinstallatie is uitermate geschikt als brandbeveiliging in een woning, bij een hulpbehoevend persoon of voor de kleine ondernemer zoals een kinderdagverblijf. Het systeem wordt toegepast in brandgevoelige ruimtes als de woonkamer, keuken of men kiest voor een installatie in vluchtroutes.

Het systeem is ontwikkeld voor deze doelgroepen met een kleiner budget. Hier is de prijs van het systeem ook op aangepast. Betaal je liever gespreid? Geen probleem, het is mogelijk om de installatie te leasen.

Wil je meer weten over de watermistinstallatie? Informeer hier naar een vrijblijvend advies.