Alles over de waterleidingsprinkler

Wat is nou eigenlijk een waterleidingsprinkler? Hoe werkt het en waar kun je er één toepassen? In deze wiki vertel ik u alles wat u wilt weten over de waterleidingsprinkler. Deze wiki is samengesteld uit een aantal vragen die ik vaak krijg over het blussysteem. Na het lezen van deze wiki heeft de winnaar brandveiligheid innovatieprijs 2015, oftewel de waterleidingsprinkler, geen geheimen meer voor u!

1. Wat is een waterleidingsprinkler?
2. Waarom is een sprinklerinstallatie belangrijk?
3. Hoe werkt een waterleidingsprinkler?
4. Waarom zou ik een waterleidingsprinkler kopen?
5. Is een sprinklerinstallatie betrouwbaar?
6. Ik heb al rookmelders, waarom dan nog een sprinklerinstallatie?
7. Waar is een waterleidingsprinkler geschikt?
8. Heeft een sprinklerinstallatie veel onderhoud nodig?
9. Zijn sprinklers zichtbaar?
10. Is een sprinklerinstallatie verplicht?

1. Wat is een waterleidingsprinkler?

Een waterleidingsprinkler is een blussysteem dat hangt aan het plafond en is, zoals de naam al doet vermoeden, aangesloten aan de waterleiding vanuit de meterkast. De installatie bestaat uit een buizenstelsel en diverse sproeiers (sprinklers). Een sprinklersysteem start automatisch met blussen, zodra er sprake is van brand.

2. Waarom is een sprinklerinstallatie belangrijk?

Een brand brengt een hoop ellende met zich mee. De slachtoffers en materiële schade zijn niet te overzien. Uit cijfers blijkt dat bij 1 op de 67 woningen jaarlijks een brand voorkomt. In 2016 vielen er zelfs 47 dodelijke slachtoffers. Met een sprinklerinstallatie beschermt u uw familie en dierbaren. Daarnaast is in het bedrijfsleven een brand ook vaak fataal voor de onderneming zelf. De helft van de bedrijven gaat binnen een jaar failliet.

Bij een brand is de vluchttijd tegenwoordig nog maar 3 minuten. Dit terwijl de brandweer na gemiddeld 8 minuten pas ter plaatse is. U kunt zich voorstellen dat een gebouw dan vaak al volledig is afgebrand. Om dan nog niet te spreken over de waterschade die door het blussen wordt aangericht.

Met een sprinklersysteem verlengt u de vluchttijd van uw collega’s, medewerkers, familie of patiënten. Met een sprinklersysteem wordt een brand namelijk in 99% van de gevallen al geblust voor de Brandweer komt. Bovendien starten alleen de sprinklers die zich dicht bij de brand begeven met blussen. Vaak wordt een brand al met 1 of 2 sprinklers geblust. Zo verlengt u niet alleen de vluchttijd, maar blijft bovendien de brandschade en waterschade aan uw eigendommen beperkt.

3. Hoe werkt een waterleidingsprinkler?

Een waterleidingsprinkler treedt direct in werking bij een uitslaande brand en houdt de brand klein of blust deze meteen. Hoe dat kan? Een waterleidingsprinkler is een blussysteem dat bestaat uit een buizenstelsel en sproeiers (sprinklers), welke direct aangesloten wordt op de waterleiding. In de sprinklers zit water uit de waterleiding, dat wordt tegengehouden door een dop en glazen ampul met vloeistof. Bij 57º C (temperatuur bij brand) breekt de ampul en begint de sprinkler te sproeien. Alleen de sprinklers die zich bij de brand bevinden beginnen met blussen. Hierdoor wordt een brand vaak direct geblust met enkele sprinklers en blijft de waterschade erg beperkt.

Op deze infographic kunt u zien hoe de constructie is opgebouwd en wanneer deze actief wordt.

4. Waarom zou ik een waterleidingsprinkler kopen?

Er zijn vele voordelen van een waterleidingsprinkler, ik zet de belangrijkste 7 van dit blussysteem op een rijtje:

1.Voorkom slachtoffers

Het voorkomen van slachtoffers is de primaire functie van een sprinklerinstallatie. Het afgelopen decennium zijn er jaarlijks gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers gevallen door woningbrand. Water is nog altijd de beste remedie tegen brand. Met een sprinklersysteem wordt de brand snel gedetecteerd en geblust of klein gehouden.

2.Vluchttijd verlengd

De vluchttijd bij een brand is de afgelopen jaren schrikbarend verkort. Dit heeft te maken met de vele brandbare stoffen die zich in ons interieur bevinden. De brandweer heeft hierover onlangs nog de noodklok geluid. Doordat een sprinklersysteem al snel een brand detecteert en begint met blussen, wordt de vluchttijd verlengd.

3.Effectief blussen

Een sprinkler treedt in werking bij een temperatuur van 57 graden. Deze hoge temperatuur vindt alleen plaats op een locatie waar brand ontstaat. Er wordt dus enkel geblust op plaatsen waar ook daadwerkelijk brand is uitgebroken. Het CIBV heeft een rapport opgesteld waarin staat dat in 65% van de brandincidenten, de brand gecontroleerd werd met één sprinkler, bij 35% was een tweede sprinkler benodigd en bij 18% werd een vierde geactiveerd.

4.Beperkte waterschade

De waterschade door een sprinkler na een brand is beperkt. Aanzienlijk minder dan wanneer de brandweer er aan te pas moet komen. Een brandweerslang spuit 240 liter per minuut, een sprinklerkop 15 liter per minuut. In 99% van de brandincidenten is een brand al geblust voordat de brandweer arriveert met slechts enkele sprinklers. Waterschade is hierdoor geen item met een sprinklerinstallatie.

5.Financiële voordelen

In veel gevallen leidt een sprinklersysteem tot vermindering van de verzekeringspremie en/of tot gunstigere verzekeringsvoorwaarden. Ook kan het zijn dat u gemakkelijker (her-)verzekerbaar bent of sneller een uitkering van de verzekering krijgt bij brand. Vraag bij uw verzekeraar naar meer informatie.

6.Betrouwbaar

Een sprinklerinstallatie is een buitengewoon betrouwbaar blussysteem. De kans is bijzonder klein dat een sprinklerinstallatie zonder aanleiding gaat sproeien. Uit onderzoek is gebleken dat deze kans 1 op 12.000.000 is. Sprinklers zijn niet gevoelig voor sigarettenrook, aangebrand voedsel of een gedoofde kaars.

7.Geen wateropslag nodig

Een ander groot voordeel van een waterleidingsprinkler is dat het systeem geen wateropslag nodig heeft omdat het systeem direct op de waterleiding is aangesloten. Dit bespaart u veel ruimte en onderhoud.

Lees hier meer over de voordelen van een sprinklerinstallatie.

5. Is een sprinklerinstallatie betrouwbaar?

Een sprinklerinstallatie is zeer betrouwbaar wanneer deze wordt aangelegd door een erkende specialist. Brandveiliger laat enkel installaties plaatsen door een erkende specialist. De kans dat een sprinklersysteem spontaan gaat blussen is nihil, het reageert namelijk niet op bijvoorbeeld sigarettenrook of kookactiviteiten.

6. Ik heb al rookmelders, waarom dan nog een sprinklerinstallatie?

Rookmelders zijn zeer nuttig. Ze geven een alarmsignaal af bij een brand. De melders blussen echter niet de brand zelf en verlengen de vluchttijd ook niet. Dit doet een sprinklerinstallatie wel. In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat het aantal brandincidenten met dodelijke afloop tot 80% afneemt na het toepassen van een sprinklerinstallatie.

7. Waar is een waterleidingsprinkler geschikt?

Een waterleidingsprinkler installatie is geschikt voor vele locaties. Zo installeert Brandveiliger watersprinklerintallaties bij zorginstellingen, kinderopvang en dierenverblijven. Deze, vaak kwetsbare groepen, zijn bij brand zeer gebaat bij een sprinklerinstallatie. Brandveiliger heeft daarnaast ook ervaring met het plaatsen van een installatie in appartementencomplexen, maar ook in woningen.

Brandveiliger kent als geen ander de eisen en wetgeving per sector. Door mijn jarenlange ervaring in de installatie van brandpreventieve middelen, maar ook als vrijwilliger bij de brandweer, zijn eisen omtrent brandveiligheid mij volledig duidelijk. Informeer hier naar een vrijblijvend brandveiligheid advies.

8. Heeft een sprinklerinstallatie veel onderhoud nodig?

Een sprinklerinstallatie heeft geen onderhoud nodig. De enige actie die u één keer per jaar doet, is de keerklep controleren. Dit in verband met het voorkomen van legionella. Uiteraard kan ik deze controle ook voor u uit handen nemen.

9. Zijn sprinklers zichtbaar?

Wilt u liever de sprinklers niet zien? Het is mogelijk om de sprinklers weg te werken in het plafond, het plafond te verlagen of een leidinggoot te plaatsen. Door mijn ervaring als bouwtechnisch specialist kan ik een ontwerp op maat voor u maken. Klik hier voor een aantal voorbeelden.

10. Is een sprinklerinstallatie verplicht?

In tegenstelling tot in Amerika en in Scandinavië is een sprinklerinstallatie niet verplicht. Brandveiliger pleit echter al jaren voor het verplichten van sprinklerinstallaties. In de eerder genoemde landen zijn de dodelijke slachtoffers sterk afgenomen. In Nederland is het aantal de afgelopen jaren helaas gelijk gebleven.

Ondanks dat een sprinklersysteem niet verplicht is zijn er wel eisen rondom brandveiligheid. Brandveiliger kent deze eisen en wetgeving en informeert graag wat een sprinklersysteem voor u kan betekenen. Klik hier voor een vrijblijvend brandveiligheid advies en laat u bijpraten over de eisen en wetgeving rondom brandveiligheid.