Waarom sprinklerinstallatie?

De gevolgen van een brand hebben een gigantische impact op materiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke documenten, kunstwerken, diploma’s, belangrijke waardepapieren, apparatuur en andere eigendommen. Maar wat als jij, je collega’s of je familieleden gewond raken bij een brand? De wonden zijn vaak ernstig en een herstel kan jaren duren. We willen beschermen wat we lief hebben … en bij beschermen tegen vuur denk je als eerste aan water. Dat is precies wat een sprinklerinstallatie doet; het detecteert een brand en start direct met blussen, waardoor een brand klein gehouden wordt of zelfs direct wordt gedoofd. sprinklerinstallatieWaarom is een sprinklerinstallatie zo belangrijk en is bijvoorbeeld enkel een rookmelder niet voldoende? Bij een brand is de brandweer meestal binnen 8 minuten na de melding ter plaatse. Dan moet het blussen nog beginnen… Tegenwoordig bevatten woningen en bedrijfspanden zoveel brandbaar materiaal, dat de vluchttijd gemiddeld slechts 3 minuten is. Niet alleen is het de vraag of iedereen wel veilig ontkomt aan de brand. Ook is de brandschade enorm, tegen de tijd dat de brandweer arriveert. Daarnaast zorgt de enorme hoeveelheid aan water die de brandweer moet gebruiken om het vuur te doven, voor veel waterschade. Een sprinklerinstallatie blust alleen lokaal: dat wil zeggen dat alleen die sprinklers afgaan die zich in de buurt van de brand bevinden. Zo blijft niet alleen de brandschade, maar ook de waterschade beperkt. Wat als een sprinkerinstallatie in uw huis of bedrijfspand zelf al kan beginnen met blussen? Vele levens en bezittingen worden gered en brandschade wordt aanzienlijk beperkt.

Hoe ontwikkelt een brand zich?

Hoewel panden door middel van bouwvoorschriften tegenwoordig minder brandbaar zijn, is de gemiddelde inrichting van een woning of bedrijfspand nog steeds erg brandbaar. Een brand ontwikkelt zich meestal op een voorspelbare manier. In de praktijk zal een kleine vuurhaard zichzelf onderhouden en afhankelijk van het brandende materiaal heel langzaam of juist sneller groter worden. Bij brand ontstaat er onder andere een mix van gasvormige giftige en brandbare reststoffen (rook). De giftige gassen op zich maken al veel slachtoffers. Door de warmtestraling van de vuurhaard ontstaat er een domino-effect. Andere brandbare materialen in de buurt warmen op en verspreiden steeds meer brandbare gassen in de ruimte. Zodra zich in de ruimte een juiste mix vormt van brandbare gassen, temperatuur en zuurstof zullen de brandbare gassen in een explosieve verbranding ontbranden (dat heet een flashover). De ruimte is nu volledig gevuld met vuur waarbij alle brandbare materialen vlam vatten waardoor de ruimte volledig zal uitbranden. Daarnaast zal de brand zich mogelijk uitbreiden naar andere ruimtes. Deze situatie kan zich al binnen 3 minuten na het ontstaan van de brand voordoen.

Een sprinklerinstallatie controleert de brand

De WaterLeidingSprinkler van BrandVeiliger zal de beginnende brand controleren (veelal blussen), waardoor een langere vluchttijd ontstaat. Het water zorgt ervoor dat de rookgassen gekoeld worden, met als gevolg dat de overlevingscondities acceptabel blijven en een flashover zal uitblijven. Naast het voorkomen van doden en gewonden zorgt de WaterLeidingSprinkler ervoor dat de brand klein blijft, waardoor de schade klein blijft en je snel weer over kunt gaan naar “business as usual”. Natuurlijk zal er altijd schade zijn na een brand; deze schade is echter aanzienlijk kleiner dan wanneer de brand zich heeft kunnen ontwikkelen tot een flashover en de brandweer er aan te pas moet komen. Je hoeft niet na te denken over een tijdelijke alternatieve huisvesting door een aanzienlijke gevolgschade. Ook de continuïteit van een eventuele bedrijfsvoering blijft beter gewaarborgd.

Installatie sprinklerinstallatie door specialist

Laat een sprinklerinstallatie altijd installeren door een sprinklerinstallatiebedrijf. Een waterleiding sprinklerinstallatie kan worden aangebracht tijdens nieuwbouw of renovatie, maar ook direct op het plafond of weggewerkt in een verlaagd plafond van uw bestaande woning, instelling of bedrijfspand. Voor elk afwerkingsniveau en budget is er een passende montage-optie. De kosten van een sprinklerinstallatie zijn slechts een fractie van de kosten om de schade na een brand te herstellen. Verhoog je zelfredzaamheid en bescherm je bezittingen, collega’s en familieleden door het aanbrengen van een WaterLeidingSprinkler via BrandVeiliger. BrandVeiliger is een van de eerste sprinkler installateurs van Nederland. Door de bouwtechnische kennis van BrandVeiliger wordt jouw sprinklersysteem altijd netjes weggewerkt.  Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden en overig advies over brandpreventie.