Brandveiligheid appartementen

Onze diensten voor meer brandveiligheid in appartementen

Uit cijfers van de brandweer blijkt dat van alle fatale branden de afgelopen 10 jaar, bijna de helft (47%) plaatsvond in een appartement. Een schrikbarend hoog aantal. Daarnaast wijst uit een analyse van alle brandclaims uit 2016, dat de kans op een fatale brand het hoogst is in een appartement of een flat (57%). De brandveiligheid in een appartementencomplex laat dus nog wel eens te wensen over.

Projectontwikkelaars en aannemers hebben dus een belangrijke verantwoordelijkheid in het verbeteren van de brandveiligheid bij appartementencomplexen en daarom gaan wij graag met jou in gesprek. Als vrijwilliger bij de brandweer ziet oprichter Jan Goutsmits van Brandveiliger soms met eigen ogen wat voor onbeschrijflijk leed hiermee gepaard gaat. Het voorkomen van brand in een appartement zien wij dan ook als een roeping.

Vanuit dat oogmerk biedt Brandveiliger de volgende diensten aan om de eerder genoemde risico’s te beperken:

  • 1. een sprinklerinstallatie;
  • 2. een watermistinstallatie
  • 3. of brandalarm-systeem.


1. Sprinklerinstallatie appartement

Wist je dat de vluchttijd bij een brand ongeveer 3 minuten is? Dit heeft te maken met de vele brandbare stoffen die zich tegenwoordig bevinden in ons interieur, zo alarmeert ook de brandweer. Met een sprinklerinstallatie in jouw appartementencomplex verleng je deze vluchttijd aanzienlijk. Bovendien blijkt dat 65% van alle branden geblust wordt met slechts één sprinkler. Een sprinkler detecteert, signaleert en beheerst een opkomende brand.

Naast het feit dat een sprinklerinstallatie de vluchttijd verlengd en effectief blust, beperkt het ook de waterschade en heeft het financiële voordelen. Daarover lees je hier meer.

Wil je weten wat een sprinklerinstallatie voor jouw appartement of appartementencomplex kan betekenen? Vraag dan hier direct een adviesgesprek aan.


2. Watermistinstallatie appartementen

De watermistinstallatie is een voordelig alternatief voor de sprinklerinstallatie. Dit systeem is buitengewoon geschikt voor een appartement door de lage instapprijs, de snelle installatie en de subtiele afwerking. De installatie is het meest geavanceerde systeem op het gebied van automatische brandblusmiddelen en wordt voornamelijk toegepast in woningen.

Het systeem wordt aangesloten op de rookmelder. Als de melder de rook detecteert, neemt de installatie de locatie van het vuur waar door slimme algoritmes. De brand wordt vervolgens razendsnel gedoofd met een hogedruk spuit. Deze spuit produceert nevel waarmee de waterschade enorm wordt beperkt.

De voordelen van een watermistinstallatie op een rijtje:

 • Het systeem is snel aangesloten. Vandaag besteld, is morgen aangesloten
 • De waterschade blijft beperkt doordat er slechts 5,6 liter per minuut wordt gespoten
 • De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor het sprinklersysteem, leasen is tevens mogelijk

Wil je weten wat een watermistinstallatie voor jouw appartement of appartementencomplex kan betekenen? Vraag dan hier direct een adviesgesprek aan.


3. Rookmelders appartementen

Het eerder genoemde rapport omtrent fatale woningbranden zegt verder dat in 46% van de brand incidenten geen rookmelder aanwezig was. Brandveiliger is specialist in het ontwerpen en plaatsen van kwalitatieve rookmelders volgens de brandveiligheidseisen van appartementen. Deze melders bevatten naast rook- ook CO-detectie. Tegenwoordig zijn er vele melders te koop, dit komt echter de kwaliteit niet altijd ten goede. We zetten de voordelen van onze rookmelders op een rijtje:

 • Onze melders zitten boven de Europese Norm (EN) en British Standards (BS).
 • Onze melders hebben het minste loos alarm.
 • Onze melders worden op de juiste plek gesitueerd, gekoppeld en geplaatst door een brandveiligheidsspecialist.

Als extra service stellen wij samen met jou een brandveiligheidsplan op zodat je voldoet aan de brandveiligheidseisen voor een appartementencomplex en de regels van de verzekering.

Meer weten over brandveiligheid in jouw appartementencomplex? Neem dan direct contact op met Brandveiliger voor een advies.