Brandveiligheid zorginstelling

Verhoog de brandveiligheid in jouw zorginstelling met Brandveiliger

Als zorginstelling wil je jouw patiënten, bezoekers en medewerkers een veilige omgeving bieden. Brandveiligheid in de zorg staat daarom hoog op de agenda. Dat komt omdat je te maken hebt met een kwetsbare groep die vaak slecht ter been is en niet snel kan vluchten. Ook is het brandrisico hoger vanwege aanwezige apparatuur. Afgelopen jaren hebben branden binnen de zorg tot tientallen doden geleid en kwam de zorg onder verscherpt toezicht te staan op het gebied van brandpreventie.

In de praktijk blijkt de brandpreventie in de zorg vaak lastig te organiseren, vanwege de beperkte middelen op de markt en de ouderdom van het pand. Eén van de brandveiligheidseisen is dat je als zorginstelling uitbreiding van brand tegengaat of vertraagt, zodat je de vluchttijd van patiënten verlengt. Gangbare preventiemiddelen, zoals rookmelders, hebben wel een alarmerende functie maar kunnen de brand niet blussen.

Brandveiliger helpt je daarom graag om je risico’s aanzienlijk te beperken, met de volgende diensten:

 • 1. een sprinklersysteem;
 • 2. een watermistinstallatie
 • 3. of een brandalarm-systeem.

1. Sprinklersysteem zorginstelling

Het WaterLeiding sprinklersysteem biedt een slimme en veilige uitkomst. Dit sprinklersysteem van sproeiers zit direct aangesloten op de waterinstallatie door het gehele pand. Zodra er een brand uitbreekt, detecteert de sprinklerinstallatie dit en start direct met blussen. Door het snelle reactievermogen blijft een grote brand uit, beperkt je de schade aanzienlijk en verleng je de vluchttijd van alle aanwezigen. Zo blijf je zorgeloos BrandVeilig.

De voordelen van een sprinklersysteem:

 • De brand blijft klein of wordt direct geblust
 • Maak aanspraak op korting in je verzekering
 • De vluchttijd van je werknemers en kinderen wordt enorm verlengd, waardoor het risico op gewonden aanzienlijk wordt beperkt

Meer weten over een sprinklerinstallatie voor jouw zorginstelling? Vraag direct een adviesgesprek aan.


2. Watermistinstallatie zorginstelling

Als zorginstelling moet je aan een hoop brandveiligheidseisen voldoen en dat is maar goed ook. Zo zijn rookmelders verplicht. Deze rookmelders zijn aan te sluiten op een watermistinstallatie. Dit systeem is een voordelig alternatief voor het sprinklersysteem. Het is minstens zo effectief, beperkt de waterschade en toegankelijk vanwege de lage instapprijs.

Een watermistinstallatie is de meest geavanceerde ontwikkeling op het gebied van brandblusmiddelen. Na de detectie van rook door de rookmelder, scant het systeem de ruimte met slimme algoritmes. Zodra het vuur gevonden is, wordt de brand razendsnel gedoofd met een hogedruk spuit. Deze spuit produceert nevel waarmee de waterschade enorm wordt beperkt.

Enkele voordelen van de watermistinstallatie op een rijtje:

 • De waterschade blijft beperkt doordat er slechts 5,6 liter per minuut wordt gespoten
 • De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor het sprinklersysteem, leasen is tevens mogelijk
 • Het systeem is snel aangesloten. Vandaag besteld, is morgen aangesloten

Meer weten over een watermistinstallatie voor jouw zorginstelling? Vraag direct een adviesgesprek aan.


3. Rookmelders zorginstelling

Is een watermistinstallatie of sprinklerinstallatie te kostbaar? Maar wil je wel meer brandveiligheid in jouw zorginstelling? Laat dan je rookmeldsysteem plaatsen door Brandveiliger. Een goede rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe beter het systeem werkt, des te meer je tijd hebt om actie te ondernemen. Tegenwoordig zijn rook- en CO-melders bijna overal verkrijgbaar. Dat komt de kwaliteit helaas niet altijd ten goede. Wij horen veel geluiden over rookmelders met loos alarm of een te late branddetectie. Ook weten veel mensen niet waar en hoe ze de rookmelders correct moeten plaatsen. Bovendien gelden er voor kinderdagverblijven ook regels rondom rookmelders. Laat daarom goede rookmelders plaatsen door Brandveiliger.

Enkele voordelen van een rookmeldsysteem via Brandveiliger:

 • Kwalitatief de beste en meest betrouwbare rook- hitte en CO meldersver boven de Europese Norm (EN) en de British Standards (BS)
 • Rookmelders met het minste loos alarm
 • Elke melder op de juiste plek, gekoppeld en geplaatst door een brandveiligheidsspecialist

Meer weten over brandveiligheid zorginstelling?

Wil je meer weten over brandveiligheid voor jouw zorginstelling of wil je meer informatie over watermistinstallaties, sprinklerinstallaties of rookmelders? Neem dan direct contact met ons op