Sprinklerinstallatie

Wat is een waterleiding sprinklerinstallatie?

Een waterleiding sprinklerinstallatie is een brandblussysteem dat direct wordt aangesloten op je waterleiding en automatisch begint te sproeien bij brand. Bij een waterleiding sprinkler is dus geen watertank benodigd. Met behulp van een buizenstelsel en sprinklerkoppen wordt een brand gesignaleerd, gedetecteerd en beheerst. Het systeem is een zeer betrouwbare oplossing tegen brand en voorkomt tevens grote waterschade. In 99 van de 100 gevallen is een brand namelijk al geblust voordat de brandweer arriveert.

Met een sprinklerinstallatie voorkomt u menselijk en zakelijk leed. Bovendien blijft de waterschade beperkt doordat sprinklers alleen in werking treden op de locaties waar daadwerkelijk een brand woedt. Voor de ultieme brandbeveiliging kies je voor een waterleiding sprinklerinstallatie.

Waarom een sprinklerinstallatie?

Een waterleidingsprinkler heeft veel voordelen. We zetten ze hier op een rijtje. Met een waterleidingsprinklerinstallatie:

✔ Voorkom je leed

Jaarlijks vinden er 6000 tot 8000 branden plaats bij bedrijven en instellingen. Oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits is al jaren vrijwilliger bij de brandweer en ziet helaas met eigen ogen de impact hiervan. Met een sprinklerinstallatie voorkom je dat een brand snel om zich heen grijpt en schade en leed veroorzaakt.

✔ Wordt de vluchttijd verlengd

Door de alsmaar groeiende brandbare materialen in ons interieur is de vluchttijd de afgelopen jaren aanzienlijk korter geworden. De vluchttijd was 20 jaar geleden nog 17 minuten, vandaag de dag is dat nog slechts 3 minuten. Hoewel de brandweer al na 8 minuten ter plaatse is, ontstaat het meeste leed nog voordat de brandweer er is. Een sprinklerinstallatie houdt de brand klein. Hierdoor wordt de vluchttijd aanzienlijk vergroot.

✔ Wordt een brand effectief geblust

Alleen de sprinklers die zich dichtbij de brand bevinden treden in werking, dit houdt in dat er erg effectief wordt geblust. Onderzoek van het CIBV wijst uit dat in 65% van de brandincidenten, de brand gecontroleerd werd met één sprinkler, bij 35% was een tweede sprinkler benodigd en bij 18% werd een vierde geactiveerd.

✔ Wordt waterschade beperkt

Sprinklers geven veel minder schade dan wanneer de brandweer er aan te pas moet komen. Doordat de sprinklers gericht blussen, ontstaat er weinig waterschade. Met slechts één of een paar sprinklers, is de brand in 99 van de 100 gevallen al geblust als de brandweer arriveert.

✔ Heb je recht op financiële voordelen

Met een sprinklersysteem maak je aanspraak op verlaging van de verzekeringspremie en/of tot gunstiger verzekeringsvoorwaarden, dan wel tot het makkelijker (her-)verzekerbaar zijn of een uitkering van de verzekering bij een brand. Dit gaat niet alleen op voor bedrijven, ook voor woningen zijn er aantrekkelijke kortingen te verkrijgen. Naast een hoge brandveiligheid, merk je dus ook voordeel in je portemonnee.

Lees hier meer over de voordelen van een sprinklerinstallatie.

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie bestaat uit een buizenstelsel, welke direct na de watermeter wordt aangesloten op de waterleiding. Op het buizenstelsel worden sproeiers (sprinklers) geplaatst. In de sprinkler is de waterleiding afgesloten met een afsluitdop, deze wordt op zijn plaats gehouden door een glazen ampul met vloeistof. De vloeistof zet uit bij verhitting en bij de temperatuur van een brand breekt het glas. Hierdoor gaat het water sproeien.

Download hier de infographic met een uitgebreide uitleg.

Voor wie is een sprinklerinstallatie geschikt?

De waterleidingsprinkler van Brandveiliger is geschikt voor zowel middelgrote als kleinschalige locaties in een woon- of werkomgeving. Denk hierbij aan een zorginstelling, in de horeca of gewoon thuis. Heb je het systeem liever niet in het zicht? Wij helpen je graag bij het plaatsen en wegwerken van deze waterleidingsprinklers op een zo esthetisch mogelijke manier.

Meer weten? Lees hier alles over sprinklers of vraag een gratis vrijblijvend gesprek aan.