Sprinklerinstallatie kopen tegen brand? Dit zijn de voordelen

Overweeg je een sprinklerinstallatie te kopen voor jouw bedrijf of woning? Een sprinklerinstallatie is dè manier om een brand snel en effectief te bestrijden. Hiermee voorkom je veel leed en schade. Dat betere brandbestrijding nodig is, blijkt wel uit onderzoek van het IFV waarin staat dat de afgelopen 10 jaar zeker 311 mensen zijn overleden vanwege de gevolgen van een brand. Zo’n 33% van deze slachtoffers was al overleden voordat de melding bij de brandweer binnen was. Bovendien is de materiële schade nog steeds enorm: meer dan de helft van de bedrijven gaat binnen een jaar failliet na een brand. Met een sprinklerinstallatie bescherm je je collega’s, je dierbaren en je bezit. Ben je van plan een sprinklerinstallatie te kopen? Wij zetten de 6 voordelen van een sprinklerinstallatie tegen brand voor je op een rijtje.

1. Voorkom slachtoffers

Het grootste voordeel van een sprinklerinstallatie is uiteraard het voorkomen van slachtoffers. De afgelopen 10 jaar vallen er jaarlijks gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers door een woningbrand. Oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits ziet als vrijwilliger bij de brandweer helaas regelmatig de emotionele en soms dus ook de dodelijke impact van een brand. Met een sprinklerinstallatie voorkom je dat een brand snel om zich heen kan grijpen en dus slachtoffers kan maken.

2. Vluchttijd verlengen

De vluchttijd tijdens een brand was 20 jaar geleden nog 17 minuten. Tegenwoordig is dat vaak slechts 3 minuten. Dit heeft te maken met de vele brandbare stoffen en het elektronisch apparatuur dat aanwezig is in het interieur van onze woningen, maar ook van openbare ruimtes als zorginstellingen of kinderdagverblijven. Hoewel de brandweer al na 8 minuten ter plaatse is, ontstaat het meeste leed nog voor de brandweer er is. Vooral ouderen, kinderen of mindervaliden hebben meer vluchttijd nodig en is het belangrijk de vluchttijd te verlengen. Ben je dus verantwoordelijk voor een kwetsbare groep, zoals bij een zorginstelling of kinderopvang? Dan is het zaak de vluchttijd aanzienlijk te verlengen. Een sprinklerinstallatie houdt de brand klein, waardoor de vluchttijd aanzienlijk wordt vergroot zodat men grotere kans heeft om te vluchten.

3. Effectief blussen

Een sprinklerinstallatie detecteert, signaleert en is vervolgens in staat een brand te beheersen. Dit is mogelijk, omdat de sproeikoppen (sprinklers) bij het bereiken van 57 graden water gaan sproeien. Deze temperatuurverhoging vindt plaats in ruimtes waar brand ontstaat. Alleen de sprinklers die zich dichtbij de brand bevinden treden in werking, dit maakt het blussen erg effectief. Uit onderzoek van het CIBV is gebleken dat in 65% van de brandgevallen, de brand gecontroleerd werd met één sprinkler, bij 35% was een tweede sprinkler benodigd en bij 18% werd een vierde geactiveerd. De waterleidingsprinkler van Brandveiliger is uitermate effectief, omdat de sproeiers worden aangesloten op de waterleiding. Hierdoor is geen extra watertank nodig, maar maken de sproeiers gebruik van het water dat al in jouw pand aanwezig is.

4. Beperkte waterschade

Doordat de sprinklers zeer gericht en dus effectief blussen, is er weinig waterschade na een gebluste brand. Veel minder schade, dan wanneer bijvoorbeeld de Brandweer eraan te pas moet komen. Met slechts een of een paar sprinklers, is de brand in 99 van de 100 gevallen al geblust als de brandweer arriveert.

5. Financiële voordelen

Een sprinklersysteem leidt vaak tot verlaging van de verzekeringspremie en/of tot gunstiger verzekeringsvoorwaarden, dan wel tot het makkelijker (her-)verzekerbaar zijn of een uitkering van de verzekering bij een bedrijfsbrand. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor woningen zet deze trend voort. Naast een verhoogde veiligheid, merk je dus ook voordeel in je portemonnee.

6. Betrouwbaar

De kans dat een sprinkler spontaan gaat sproeien is verwaarloosbaar klein; deze kans is 1 op 12.000.000. Sprinklers reageren enkel op hoge temperaturen die bij een echte brand ontstaan. Rokende sigaretten of sigaren, aangebrand voedsel of een gedoofde kaars kunnen niet leiden tot het activeren van een sprinkler.

Sprinklerinstallatie kopen tegen brand?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een sprinklerinstallatie? Met de WaterLeidingSprinkler via Brandveiliger bescherm je familieleden, collega’s, patiënten en je bezittingen. Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden en overig advies omtrent brandpreventie.