Rookontwikkeling en de watermistinstallatie

De meeste slachtoffers bij brand vallen niet direct door vuur, maar door de rookontwikkeling die daarbij komt kijken. Onderzoek uit Groot-Brittannië wijst uit dat twee oorzaken hierin leidend zijn. Ten eerste bedwelmd de rook de slachtoffers, wat de overlevingskans verkleind. Ten tweede zorgt de optische dichtheid van rook voor slecht zicht. Hierdoor is het lastiger voor zowel de slachtoffers om een uitgang te vinden, als voor de brandweerlieden hulp te verlenen. Daarom is brand- en dus rookpreventie enorm belangrijk. Hoe kun je een brand voorkomen en wat kan een watermistinstallatie hierin betekenen?

Het inademen van rook

Schone rook bestaat niet. Elke vorm van rook is schadelijk voor de gezondheid. Rook bevat altijd koolstofmonoxide en koolstofdioxide en kan daarnaast allerlei andere giftige stoffen bevatten zoals koolstofdioxide, aldehyden, zwaveldioxide, stikstofdioxide of tolueen. Je bent als slachtoffer van een brand kwetsbaarder als je ligt te slapen. Adem 3 keer giftige rook binnen en je kunt al bewusteloos raken. Maar ook als je nog wakker bent kan de hoeveelheid fijnstof en roet direct en/of langdurige klachten veroorzaken.

De gevolgen van inademen van rook

Het inademen van rook is levensgevaarlijk en kan vervelende gevolgen hebben. Wij zetten de meest voorkomende effecten voor je op rijtje:

  • Je gaat veel hoesten wanneer de slijmvliezen van de luchtwegen geïrriteerd zijn en meer slijm loslaten.
  • Rook kan direct letsel veroorzaken aan je luchtwegen. Doordat je bloed en cellen geen lucht meer krijgen, probeert je lichaam dit te compenseren en wordt je kortademig
  • Koolstofmonoxide is waar te nemen in elke soort rook. Dit kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en braakneigingen
  • Doordat je minder zuurstof binnenkrijgt kan dit leiden tot mentale verwarring, paniekaanvallen en in het slechtste geval; coma
  • Door rook kunnen ogen geïrriteerd raken. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat je hoornvliezen kunnen verbranden wanneer de rook warm genoeg is. 
  • Door de intensiteit van de rook kan het voorkomen dat je huid verandert in een blauwachtige of rode kleur. 

De watermistinstallatie stopt rookontwikkeling

Om rook- en brandontwikkeling te voorkomen is het dus zaak om een beginnende brand direct te blussen. Een watermistinstallatie is een slim en modern brandblussysteem die aangesloten is op een rookmelder. De rookmelder signaleert rook en stuurt een signaal naar de watermistinstallatie. Het systeem scant vervolgens de ruimte en detecteert de rookontwikkeling door middel van algoritmes. Vervolgens begint de installatie nevel te sproeien en wordt de beginnende brand razendsnel gedoofd.

De watermistinstallatie heeft de toekomst

Eerder schreven we al over de vele voordelen van een watermistinstallatie. Door de lage instapprijs is de installatie is uitermate geschikt als brandbeveiliging in een woning, bij een hulpbehoevend persoon of voor de kleine ondernemer zoals een kinderdagverblijf. Het systeem wordt ook toegepast in brandgevoelige ruimtes zoals de woonkamer, keuken of in vluchtroute.

Het systeem is de meest geavanceerde ontwikkeling op het gebied van automatische brandblussers. Niet voor niets gebruikte de Brandweer en het IFV het systeem als leidraad voor diverse brand- en rookontwikkeling testen. De resultaten laten nog even op zich wachten, maar wij kijken er reikhalzend naar uit. Hierover later dit jaar meer in een nieuw blog.