Reportage EenVandaag: ”Seniorencomplexen onveilig bij brand”

EenVandaag maakte onlangs een verontrustende reportage over de brandveiligheid in de ouderenzorg. Het actualiteitenprogramma bracht het aantal brandincidenten in 2018-2019 in kaart, waarbij gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Uit hun eigen onderzoek concludeert men dat de brandveiligheid in de ouderenzorg niet voldoet.

In het item legt lector Brandpreventie Rene Hagen uit wat de brandweerlieden aantreffen bij een brandincident in de ouderenzorg: “Daar zitten dan honderd mensen in een gebouw dat stijf onder de rook staat. Allemaal ouderen die elkaar ook niet kunnen helpen. We moeten ouderen er letterlijk uit slepen. Het is bijna mensonterend, maar het kan niet anders. Voor de mensen is het traumatiserend. Ze durven soms niet eens meer terug in hun huis.”

Bekijk hier de volledige reportage:

Brandveiliger pleit al jaren voor meer brandveiligheid in de ouderenzorg. Ouderen zijn een kwetsbare doelgroep doordat ze sneller ongelukjes veroorzaken, ze minder snel signalen van brand opmerken en minder snel kunnen vluchten. Met een sprinklersysteem of watermistinstallatie wordt een beginnende brand gesignaleerd, gedetecteerd en beheerst.