Rookontwikkeling en de watermistinstallatie

De meeste slachtoffers bij brand vallen niet direct door vuur, maar door de rookontwikkeling die daarbij komt kijken. Onderzoek uit Groot-Brittannië wijst uit dat twee oorzaken hierin leidend zijn. Ten eerste bedwelmd de rook de slachtoffers, wat de overlevingskans verkleind. Ten tweede zorgt de optische dichtheid van rook voor slecht zicht. Hierdoor is het lastiger voor zowel de slachtoffers om een uitgang te vinden, als voor de brandweerlieden hulp te verlenen. Daarom is brand- en dus rookpreventie enorm belangrijk. Hoe kun je een brand voorkomen en wat kan een watermistinstallatie hierin betekenen?

Het inademen van rook

Schone rook bestaat niet. Elke vorm van rook is schadelijk voor de gezondheid. Rook bevat altijd koolstofmonoxide en koolstofdioxide en kan daarnaast allerlei andere giftige stoffen bevatten zoals koolstofdioxide, aldehyden, zwaveldioxide, stikstofdioxide of tolueen. Je bent als slachtoffer van een brand kwetsbaarder als je ligt te slapen. Adem 3 keer giftige rook binnen en je kunt al bewusteloos raken. Maar ook als je nog wakker bent kan de hoeveelheid fijnstof en roet direct en/of langdurige klachten veroorzaken.

De gevolgen van inademen van rook

Het inademen van rook is levensgevaarlijk en kan vervelende gevolgen hebben. Wij zetten de meest voorkomende effecten voor je op rijtje:

 • Je gaat veel hoesten wanneer de slijmvliezen van de luchtwegen geïrriteerd zijn en meer slijm loslaten.
 • Rook kan direct letsel veroorzaken aan je luchtwegen. Doordat je bloed en cellen geen lucht meer krijgen, probeert je lichaam dit te compenseren en wordt je kortademig
 • Koolstofmonoxide is waar te nemen in elke soort rook. Dit kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en braakneigingen
 • Doordat je minder zuurstof binnenkrijgt kan dit leiden tot mentale verwarring, paniekaanvallen en in het slechtste geval; coma
 • Door rook kunnen ogen geïrriteerd raken. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat je hoornvliezen kunnen verbranden wanneer de rook warm genoeg is. 
 • Door de intensiteit van de rook kan het voorkomen dat je huid verandert in een blauwachtige of rode kleur. 

De watermistinstallatie stopt rookontwikkeling

Om rook- en brandontwikkeling te voorkomen is het dus zaak om een beginnende brand direct te blussen. Een watermistinstallatie is een slim en modern brandblussysteem die aangesloten is op een rookmelder. De rookmelder signaleert rook en stuurt een signaal naar de watermistinstallatie. Het systeem scant vervolgens de ruimte en detecteert de rookontwikkeling door middel van algoritmes. Vervolgens begint de installatie nevel te sproeien en wordt de beginnende brand razendsnel gedoofd.

De watermistinstallatie heeft de toekomst

Eerder schreven we al over de vele voordelen van een watermistinstallatie. Door de lage instapprijs is de installatie is uitermate geschikt als brandbeveiliging in een woning, bij een hulpbehoevend persoon of voor de kleine ondernemer zoals een kinderdagverblijf. Het systeem wordt ook toegepast in brandgevoelige ruimtes zoals de woonkamer, keuken of in vluchtroute.

Het systeem is de meest geavanceerde ontwikkeling op het gebied van automatische brandblussers. Niet voor niets gebruikte de Brandweer en het IFV het systeem als leidraad voor diverse brand- en rookontwikkeling testen. De resultaten laten nog even op zich wachten, maar wij kijken er reikhalzend naar uit. Hierover later dit jaar meer in een nieuw blog.

De 5 voordelen van een watermistinstallatie

Ben je je aan het oriënteren op de markt van automatische brandblussers en ben je nog niet bekend met de watermistinstallatie? Eerder schreven we al over wat een watermistinstallatie is, hoe het werkt en voor wie de installatie geschikt is. In dit blog zoomen we verder in op de vele voordelen van een watermistinstallatie. Hoeveel water blust het systeem, wat kost het eigenlijk en hoe nauwkeurig is de installatie precies? Wij geven je hier het antwoord.

1. Een watermistinstallatie detecteert nauwkeurig

Het is belangrijk om een beginnende brand snel te doven zodat de schade beperkt blijft en slachtoffers worden voorkomen. Doorgebrand apparatuur is een van de hoofdoorzaken van brand in het huishouden. Zo waarschuwt de brandweer voor het gebruik van accu’s en opladers van telefoons. Bij kortsluiting of een doorgebrande accu komt allereerst veel rook kijken. 

Een rookmelder detecteert deze rookontwikkeling en doordat de watermistinstallatie is aangesloten op een rookmelder, wordt het systeem in werking gezet. De installatie scant met slimme algoritmes de ruimte en begint direct nevel te spuiten. Zo wordt een beginnende brand direct geblust. Zelfs op moeilijk bereikbare plekken, zoals achter een koelkast.


2. Een watermistinstallatie beperkt de waterschade

Wanneer een brand geblust moet worden door de brandweer is de schade vaak niet te overzien. Ten eerste is de brandweer gemiddeld na 8 minuten ter plaatse waardoor er al veel brandschade is ontstaan. Ten tweede blust de brandweer met veel water. Hierdoor ontstaat er, naast brandschade, veel waterschade aan jouw eigendommen.

Een watermistinstallatie beperkt deze schade doordat het zeer weinig water nodig heeft om een brand te doven. Nadat de watermistinstallatie de brand heeft gedetecteerd begint het systeem te blussen met neveldruppels. Tijdens het blussen wordt slechts 5,6 ltr. per minuut verbruikt. Zodra de brand geblust is, stopt het systeem met blussen.

3. Een watermistinstallatie is betaalbaar

Je wilt er liever niet aan denken, maar het leed bij een brandincident is vaak niet te overzien. Het afgelopen jaar waren er opnieuw dodelijke slachtoffers te betreuren. Om die reden wil je jezelf, je familieleden of collega’s graag beschermen met de beste middelen zoals een automatische brandblusser. Toch kan dit een kostbare ingreep zijn. 

De lage instapprijs van de watermistinstallatie maakt het systeem zeer toegankelijk voor bijvoorbeeld een woningbezitter of de kleine ondernemer. Is het totaalbedrag alsnog te hoog? Dit hoeft geen probleem te zijn. Het is tevens mogelijk om de installatie te leasen. Hierbij spreid je de lasten door maandelijks een vast bedrag te betalen.

4. Een watermistinstallatie is stijlvol vormgegeven

Ben je blij met je huidige interieur en wil je daar niet teveel verandering in aanbrengen? Wij begrijpen dit. De installatie van een automatische brandblusser kan een impact hebben op je interieur. Daarom hebben de ontwikkelaars van de watermistinstallatie extra aandacht besteedt aan het ontwerp van het systeem.

Naast het feit dat de brandblusinstallatie netjes wordt weggewerkt in bijvoorbeeld een keukenkastje, is de sproeier fraai vormgegeven in RVS. Door deze strakke look valt het systeem nauwelijks op en past het in elk interieur. De installatie heeft met dit design zelfs de Red Dot Product Design Award 2016 gewonnen.

5. Een watermistinstallatie is snel aan te sluiten

Voor de installatie zijn geen leidingstelsels benodigd en het compartiment is compact. Hierdoor is de installatie in één dag aan te sluiten in iedere inrichting. Brandveiliger heeft de watermistinstallatie op voorraad en staat klaar om je snel te voorzien van een brandveilige omgeving. Vandaag bellen, is morgen geleverd en geïnstalleerd door onze erkende installateur.

Bescherm je gezin, je bejaarde ouders, waardevolle en niet te vervangen bezittingen en natuurlijk jouw woning. Je bent slechts één dag verwijdert van een brandveiliger leven!

Heb je interesse in een watermistinstallatie of wil je meer weten over het systeem? Informeer hier naar een vrijblijvend advies.


Feiten en cijfers branden in Nederland 2018

We hebben een aantal feiten en cijfers verzameld over branden in Nederland in 2018. Helaas zijn er het afgelopen jaar weer een flink aantal slachtoffers gevallen en is er veel schade opgelopen door toedoen van brandincidenten. Deze feiten en cijfers over woning- en bedrijfsbranden hebben we gebundeld in een factsheet ‘Branden in Nederland 2018’. Veel van deze gegevens kunnen in 2019 lager uitvallen als de juiste brandpreventiemiddelen worden gebruikt.

Voorkom brand met Brandveiliger

Brandveiliger is specialist op het gebied van brandveiligheid. Wij leveren en plaatsen de beste brandpreventiemiddelen in jouw woning of onderneming. Zo bieden wij effectieve sprinkler– en watermistinstallaties aan waarmee een brand snel gedetecteerd en gedoofd wordt door middel van water. Zijn deze installaties te prijzig? Wij leveren en plaatsen tevens hoogwaardige rookmelders voor diegene met een kleiner budget. Meer weten? Informeer hier naar de mogelijkheden.

Checklist brandveiligheid horeca

Als horeca ondernemer wil je je klanten een leuke dag of avond bezorgen in een veilige omgeving. Brandveiligheid is hier een belangrijk onderdeel in. De brandveiligheidseisen zijn in de loop der jaren flink aangescherpt. Toch ontstaan er nog veel gevaarlijke situaties door menselijk handelen. Brandveiliger biedt een praktische checklist brandveiligheid horeca aan met een aantal gerichte tips waarmee je de brandveiligheid in jouw horeca onderneming verbetert. Met deze checklist brandveiligheid horeca willen we je tijdig wijzen op een mogelijk blinde vlek.

Brandincidenten in de horeca

Helaas zien wij regelmatig berichtgeving in de media omtrent brandincidenten in de horeca. Doordat een horeca onderneming vaak beschikt over een keuken, zit een ongeluk in een klein hoekje. De sector is een kwetsbare doelgroep, 90% van alle ondernemingen waarbij een brand heeft gewoed, is binnen 3 jaar failliet. Schokkende cijfers. Maar deze branden kunnen voorkomen worden met de juiste brandpreventiemiddelen.

Brandpreventiemiddelen in de horeca

In de checklist brandveiligheid horeca komen de sprinklerinstallatie en de watermistinstallatie aan bod. Met deze brandpreventiemiddelen kunnen branden en dus faillissementen worden voorkomen. Sprinklerinstallaties en watermistinstallaties signaleren, detecteren en beheersen razendsnel een brand. Brandveiliger heeft ervaring met een plaatsen van deze installaties in de horeca. Bekijk hier een filmpje van een tevreden klant in Utrecht.


Reportage EenVandaag: ”Seniorencomplexen onveilig bij brand”

EenVandaag maakte onlangs een verontrustende reportage over de brandveiligheid in de ouderenzorg. Het actualiteitenprogramma bracht het aantal brandincidenten in 2018-2019 in kaart, waarbij gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Uit hun eigen onderzoek concludeert men dat de brandveiligheid in de ouderenzorg niet voldoet.

In het item legt lector Brandpreventie Rene Hagen uit wat de brandweerlieden aantreffen bij een brandincident in de ouderenzorg: “Daar zitten dan honderd mensen in een gebouw dat stijf onder de rook staat. Allemaal ouderen die elkaar ook niet kunnen helpen. We moeten ouderen er letterlijk uit slepen. Het is bijna mensonterend, maar het kan niet anders. Voor de mensen is het traumatiserend. Ze durven soms niet eens meer terug in hun huis.”

Bekijk hier de volledige reportage:

Brandveiliger pleit al jaren voor meer brandveiligheid in de ouderenzorg. Ouderen zijn een kwetsbare doelgroep doordat ze sneller ongelukjes veroorzaken, ze minder snel signalen van brand opmerken en minder snel kunnen vluchten. Met een sprinklersysteem of watermistinstallatie wordt een beginnende brand gesignaleerd, gedetecteerd en beheerst.

Lector Brandpreventie René Hagen luidt de noodklok

In de nieuwe editie van het magazine Eigen Huis (maart 2019) vonden wij een boeiend interview met lector Brandpreventie René Hagen. René legt haarfijn uit waar de pijnpunten liggen in onze moderne huishoudens op het gebied van brandveiligheid. Door de brandbare materialen in ons interieur wordt de vluchttijd steeds korter. René pleit voor strengere regelgeving m.b.t. het toepassen van deze brandbare materialen. Het volledige interview is hieronder te lezen.

Checklist brandveiligheid in zorginstellingen

Als zorgverlener is het verlenen van goede zorg je primaire doel. Brandveiligheid is hierin een belangrijk thema. Brandveiligheid in de zorg krijgt veel aandacht, omdat we te maken hebben met een kwetsbare doelgroep. Brandveiliger biedt je een praktische checklist ‘’brandveiligheid in zorginstellingen’’ waarin de belangrijkste aandachtspunten staan. Het doel van deze checklist is om je wijzen op de brandveiligheid in jouw zorginstelling en om concreet je brandveiligheid te verbeteren.

Brandincidenten in de zorg

De brandveiligheid in de zorg is helaas niet overal optimaal, ondanks alle aandacht die hieraan wordt besteedt. Jaarlijks vinden er incidenten plaats en deze worden altijd breed uitgemeten in de media. De checklist ‘’brandveiligheid in zorginstellingen’’ gaat in op de belangrijkste punten op het gebied van brandpreventie en geeft je praktische handvatten om de brandveiligheid in jouw zorginstelling nog eens goed tegen het licht te houden.

De checklist ‘’brandveiligheid in zorginstellingen’’ is een aanvulling op een wiki pagina. Hierin gaan we dieper in op de eisen, wetgeving en andere tips op het gebied van brandveiligheid in de zorg. Klik hier voor meer informatie omtrent brandveiligheid in de zorg.

Sprinklerinstallaties in de zorg

Sprinklerinstallaties zijn helaas nog niet verplicht in zorginstellingen. Ondanks dat het systeem zichzelf al vaak heeft bewezen. Brandveiliger pleit al jaren voor strengere wetgeving hierop. Sprinklersystemen verlengen de vluchttijd aanzienlijk doordat het een brand snel signaleert, detecteert en beheerst. Een verlenging van de vluchttijd is van enorm belang bij doelgroepen in de zorg die hulpbehoevend zijn.

Brandveiligheidsscan

Brandveiliger is deskundig als het gaat om brandveiligheid in de zorg. Door jarenlange ervaring als bouwkundig specialist ziet eigenaar Jan Goutsmits van Brandveiliger direct waar de pijnpunten liggen in het ontwerp van een gebouw. Daarnaast ziet Jan als vrijwilliger bij de brandweer met lede ogen aan wat een brand voor impact heeft op persoonlijk vlak en op zakelijk gebied. Wij helpen je graag met het maken van een brandveiligheidsplan. Klik hier voor brandveiligheidsscan voor jouw zorginstelling.

Sprinklerinstallatie kopen tegen brand? Dit zijn de voordelen

Overweeg je een sprinklerinstallatie te kopen voor jouw bedrijf of woning? Een sprinklerinstallatie is dè manier om een brand snel en effectief te bestrijden. Hiermee voorkom je veel leed en schade. Dat betere brandbestrijding nodig is, blijkt wel uit onderzoek van het IFV waarin staat dat de afgelopen 10 jaar zeker 311 mensen zijn overleden vanwege de gevolgen van een brand. Zo’n 33% van deze slachtoffers was al overleden voordat de melding bij de brandweer binnen was. Bovendien is de materiële schade nog steeds enorm: meer dan de helft van de bedrijven gaat binnen een jaar failliet na een brand. Met een sprinklerinstallatie bescherm je je collega’s, je dierbaren en je bezit. Ben je van plan een sprinklerinstallatie te kopen? Wij zetten de 6 voordelen van een sprinklerinstallatie tegen brand voor je op een rijtje.

1. Voorkom slachtoffers

Het grootste voordeel van een sprinklerinstallatie is uiteraard het voorkomen van slachtoffers. De afgelopen 10 jaar vallen er jaarlijks gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers door een woningbrand. Oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits ziet als vrijwilliger bij de brandweer helaas regelmatig de emotionele en soms dus ook de dodelijke impact van een brand. Met een sprinklerinstallatie voorkom je dat een brand snel om zich heen kan grijpen en dus slachtoffers kan maken.

2. Vluchttijd verlengen

De vluchttijd tijdens een brand was 20 jaar geleden nog 17 minuten. Tegenwoordig is dat vaak slechts 3 minuten. Dit heeft te maken met de vele brandbare stoffen en het elektronisch apparatuur dat aanwezig is in het interieur van onze woningen, maar ook van openbare ruimtes als zorginstellingen of kinderdagverblijven. Hoewel de brandweer al na 8 minuten ter plaatse is, ontstaat het meeste leed nog voor de brandweer er is. Vooral ouderen, kinderen of mindervaliden hebben meer vluchttijd nodig en is het belangrijk de vluchttijd te verlengen. Ben je dus verantwoordelijk voor een kwetsbare groep, zoals bij een zorginstelling of kinderopvang? Dan is het zaak de vluchttijd aanzienlijk te verlengen. Een sprinklerinstallatie houdt de brand klein, waardoor de vluchttijd aanzienlijk wordt vergroot zodat men grotere kans heeft om te vluchten.

3. Effectief blussen

Een sprinklerinstallatie detecteert, signaleert en is vervolgens in staat een brand te beheersen. Dit is mogelijk, omdat de sproeikoppen (sprinklers) bij het bereiken van 57 graden water gaan sproeien. Deze temperatuurverhoging vindt plaats in ruimtes waar brand ontstaat. Alleen de sprinklers die zich dichtbij de brand bevinden treden in werking, dit maakt het blussen erg effectief. Uit onderzoek van het CIBV is gebleken dat in 65% van de brandgevallen, de brand gecontroleerd werd met één sprinkler, bij 35% was een tweede sprinkler benodigd en bij 18% werd een vierde geactiveerd. De waterleidingsprinkler van Brandveiliger is uitermate effectief, omdat de sproeiers worden aangesloten op de waterleiding. Hierdoor is geen extra watertank nodig, maar maken de sproeiers gebruik van het water dat al in jouw pand aanwezig is.

4. Beperkte waterschade

Doordat de sprinklers zeer gericht en dus effectief blussen, is er weinig waterschade na een gebluste brand. Veel minder schade, dan wanneer bijvoorbeeld de Brandweer eraan te pas moet komen. Met slechts een of een paar sprinklers, is de brand in 99 van de 100 gevallen al geblust als de brandweer arriveert.

5. Financiële voordelen

Een sprinklersysteem leidt vaak tot verlaging van de verzekeringspremie en/of tot gunstiger verzekeringsvoorwaarden, dan wel tot het makkelijker (her-)verzekerbaar zijn of een uitkering van de verzekering bij een bedrijfsbrand. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor woningen zet deze trend voort. Naast een verhoogde veiligheid, merk je dus ook voordeel in je portemonnee.

6. Betrouwbaar

De kans dat een sprinkler spontaan gaat sproeien is verwaarloosbaar klein; deze kans is 1 op 12.000.000. Sprinklers reageren enkel op hoge temperaturen die bij een echte brand ontstaan. Rokende sigaretten of sigaren, aangebrand voedsel of een gedoofde kaars kunnen niet leiden tot het activeren van een sprinkler.

Sprinklerinstallatie kopen tegen brand?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een sprinklerinstallatie? Met de WaterLeidingSprinkler via Brandveiliger bescherm je familieleden, collega’s, patiënten en je bezittingen. Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden en overig advies omtrent brandpreventie.

Brandveiligheid kinderopvang: aan welke regels moet je voldoen?

De brandveiligheid van kinderopvang moet aan zeer strenge regels voldoen. Als eigenaar van een kinderopvang draag je een grote verantwoordelijkheid als het gaat om brandveiligheid, omdat zeker met jonge kinderen het risico op brand een stuk hoger is en zij minder redzaam zijn wanneer er brand uitbreekt. Daarom bestaan er sinds 2005 specifieke eisen voor kinderopvang in het Bouwbesluit. Onder de term kinderopvang vallen ook kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang of 24-uursopvang. In dit artikel lees je alles over de brandveiligheidsregels die gelden voor kinderopvang. Wil je zo min mogelijk risico lopen op brand? Kijk dan eens naar een sprinklerinstallatie voor jouw kinderdagverblijf. Een sprinklerinstallatie biedt de beste bescherming tegen brand en zorgt ervoor dat je veel van de onderstaand brandveiligheidsmaatregelen niet nodig hebt.

Brandveiligheidsregels afhankelijk van type kinderopvang en bouwjaar

Iedere vorm van kinderopvang valt volgens het Bouwbesluit 2012 onder de ‘bijeenkomstfunctie’ en meer specifiek onder de subgebruiksfunctie ‘bijeenkomstfunctie voor kinderopvang’. Voor bepaalde risicogroepen bestaan strengere eisen en ook onderscheidt het Bouwbesluit verschillende regels op basis van nieuwbouw, verbouw en bestaande bouw. Zoek daarom goed uit onder welke groep jouw kinderopvang valt:

Brandveiligheidsregels op basis van risicogroepen

 • Slaap-opvang: Wordt er in jouw kinderopvang ook geslapen? Dan valt jouw opvang onder de functie ‘kinderopvang met bedgebied’ en gelden er zwaardere brandveiligheidseisen, vanwege het hogere risico.
 • Baby’s en peuters: Ook kunnen baby’s en peuters zich in noodsituaties niet goed zelf redden. Daarom zijn er specifieke eisen opgenomen die gelden voor de subgebruiksfunctie “bijeenkomstfunctie voor kinderopvang voor kinderen jonger dan vier jaar”.
 • Buitenschoolse-opvang: Voor buitenschoolse opvang, die gericht is op kinderen in de basisschoolleeftijd en waar niet wordt geslapen, zijn de eisen weer milder. De regels voor deze vorm van kinderopvang zijn gelijk aan de eisen voor een onderwijsfunctie. Daardoor blijft het mogelijk om dit type kinderopvang in een schoolgebouw onder te brengen, zonder dat het gebouw aan zwaardere eisen moet voldoen.

Brandveiligheidsregels op basis van bouwjaar

 • Nieuwbouw: Wanneer een nieuwe kinderopvang wordt gebouwd, dan gelden de nieuwbouwvoorschriften.
 • Bestaande bouw: Voor een bestaande kinderopvang gelden de voorschriften voor bestaande bouw.
 • Verbouw Optie A: Wordt een bestaande kinderopvang verbouwd, dan gelden de voorschriften voor verbouw. De verbouwvoorschriften gelden alleen voor die delen van het gebouw die daadwerkelijk worden verbouwd.
 • Verbouw Optie B: Wordt een bestaand gebouw (bijvoorbeeld een kantoorgebouw) getransformeerd tot een nieuwe kinderopvang dan gelden de eisen voor bestaande bouw of voor verbouw.

Hoewel bestaande bouw vaak aan lagere voorschriften mag voldoen, wordt echter ook vanuit het Bouwbesluit geadviseerd om vrijwillig aan de zwaardere nieuwbouw voorschriften te voldoen. Enerzijds natuurlijk om de brandveiligheid voor de kinderen te verbeteren, maar ook omdat deze extra veiligheid weer zorgt voor minder zware eisen als het gaat om bedrijfshulpverlening. Meer informatie over het verbouwen of transformeren van jouw kinderdagverblijf? Lees dan meer in de brochure van de Rijksoverheid.

Aan wat voor brandveiligheidseisen moet jouw kinderopvang voldoen?

Welke brandveiligheidsregels gelden voor jouw kinderopvang, is afhankelijk van het type kinderopvang en type bouw, zoals je hierboven hebt gelezen. In het bouwbesluit van 2012 vind je alle voorschriften over bijvoorbeeld brandmelders, brandblussers, de brandveiligheid van alle meubels en versieringen (zoals gordijnen, vloerbedekking, posters, tekeningen en slingers) en regels over vluchtroutes. Wij raden je aan ook dit bouwbesluit goed door te nemen. Hieronder geven we een korte samenvatting van deze regels.

Sprinklerinstallatie tegen brand

Wil je er echt zeker van zijn dat er geen brand uitbreekt? Bekijk dan ook de mogelijkheid van een sprinklerinstallatie. Hoewel dit niet verplicht is, biedt een sprinklerinstallatie de beste bescherming tegen brand. In geval van brand zorgt een sprinklerinstallatie ervoor dat de brand vrijwel direct wordt geblust, of zich in ieder geval nauwelijks verspreidt. Zeker met baby’s en kleine kinderen, die niet zo mobiel zijn, geeft het je veel extra tijd om te vluchten. Bovendien blijft de brand- en waterschade zeer beperkt ten opzichte van andere brandmiddelen.

Beschermd sub-compartiment voor opvang met bedgebied

Kinderdagverblijven voor kinderen jonger dan vier jaar en 24-uursopvang hebben een slaapgedeelte. In het Bouwbesluit wordt dit ook wel ‘opvang met bedgebied’ genoemd. Het brandveiligheidsniveau is dan hoger, omdat zeer jonge of slapende kinderen zich zelfstandig niet kunnen redden tijdens een brand. Het Bouwbesluit 2012 eist daarom dat elke slaapruimte in een ‘beschermd subbrandcompartiment’ ligt met een beperkte omvang van maximaal 200 m2. Een beschermd subbrandcompartiment is te vergelijken met een soort aparte doos binnen het gebouw die enige tijd bescherming biedt tegen branduitbreiding. Door de beperkte omvang van maximaal 200 m2 en door ervoor te zorgen dat zich daar niet meer dan twee groepen van maximaal 16 kinderen bevinden, kan er snel geëvacueerd worden als dat nodig is.

Rookmelders of een brandmeldinstallatie

Voor een kinderopvang voor kinderen jonger dan vier met een oppervlakte van meer dan 200m2 of met kinderbedjes op de eerste verdieping en hoger, geldt dat een brandmeldinstallatie met volledige bewaking noodzakelijk is. Wanneer de bedjes op de eerste verdieping of hoger staan, moet de brandmeldinstallatie automatisch doormelden naar de brandweer. Wanneer de kinderopvang kleiner is dan 200 m2 of als er minder dan zes kinderbedjes zijn op de eerste verdieping of hoger, is rookmelder in alle ruimtes waarlangs de vluchtroute loopt voldoende (zie ook artikel 6.21, vierde lid).

Aanwezigheid van brandblusmiddelen

In alle kindercentra (dus ook bij buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen) moeten voldoende brandslanghaspels of andere handbrandblustoestellen aanwezig zijn. Als niet de hele ruimte met een waterstraal van een brandslanghaspel bereikbaar is, dan zijn aanvullende handbrandblusmiddelen nodig voor de rest van de ruimte.

Gebruik van brandvertragende materialen

Maak daarnaast gebruik van materialen die voldoende brandveilig zijn en liefst zelfs brandvertragend. Denk aan materialen als gordijnen, vloerbedekking, versiering, meubelen en speeltoestellen. Natuurlijk wil je je kinderdagverblijf ook speels en gezellig houden. Daarom mag u knutselwerkjes en slingers of posters wel aan de muur hangen, maar gebruik daarbij wel je verstand. Hang dus niet de hele muur vol of op plaatsen waar het risico op brand hoger is, zoals in de buurt van gloei- of halogeenlampen. Daarnaast is het aan te raden – maar niet verplicht – om brandvertragende slingers en versieringen te gebruiken.

Houd de branddeuren dicht

Een van de belangrijkste middelen om een brand klein te houden tijdens brand, is door het sluiten van branddeuren. Een branddeur moet daarom zelfsluitend zijn en mag daarnaast nooit worden geblokkeerd.

Vluchtroutes vrijhouden en testen

De vluchtroute vrijhouden is cruciaal om snel weg te kunnen komen tijdens een brand. Zorg dus dat vluchtroute-aanduidingen zichtbaar blijven en de vluchtroute niet wordt geblokkeerd door speelgoed, lesmateriaal, wandelwagens of ander materiaal. Daarnaast maken kinderdagverblijven weleens gebruik van trekhekjes, om te voorkomen dat kinderen zich altijd vrij door het lokaal kunnen bewegen. Zorg wel voor trekhekjes die tijdens een brand direct geopend kunnen worden. Daarnaast moet het vluchten ook op regelmatige basis geoefend worden en daarbij moet je goed kijken hoeveel tijd de vluchtroute in beslag neemt, inclusief het openen van de trekhekjes.

Brandveiligheidsscan

Als vrijwilliger bij de brandweer ziet eigenaar Jan Goutsmits van Brandveiliger vaak veel leed dat voorkomen had kunnen worden. Daarom is het onze persoonlijke missie om pand in Nederland brandveiliger te maken. Vraag een brandveiligheids-scan aan en ontdek wat je kunt verbeteren op het gebied van brandveiligheid. 

Alles over sprinklerinstallaties

In Amerika en Scandinavische landen vind je bijna in elk huishouden of bedrijf een sprinklerinstallatie, maar in Nederland zijn sprinklerinstallaties nog niet de standaard als het gaat om brandpreventie. En dat is eigenlijk vreemd, want – anders dan met rookmelders – kan een sprinklerinstallatie je niet alleen allermeren, maar ook de brand direct blussen of klein houden. En dat spaart levens en een hoop materiële en immateriële schade. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er in de afgelopen 25 jaar geen één dodelijk slachtoffer is gevallen bij panden met een sprinklerinstallatie. Al jaren werkt oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits als vrijwilliger bij de brandweer en ziet regelmatig de emotionele en soms ook dodelijke impact van een brand. Daarom is het onze persoonlijke missie om de kennis over sprinklerinstallaties te verspreiden, onder andere door middel van deze wiki over sprinklerinstallaties.

Hoe werkt een sprinklerinstallatie precies?

Een sprinklerinstallatie is erop gericht om een brand direct te detecteren en te blussen. Dat werkt als volgt: op verschillende plekken in een pand worden sprinklers geïnstalleerd en aangesloten op een watertank of de waterleiding. Deze sprinklers hebben een afsluitdop, die op zijn plaats wordt gehouden door een glazen ampul met vloeistof. Dit voorkomt dat het water uit de sprinklers stroomt. Bij verhitting van de vloeistof tot 57 °C breekt de ampul en treedt de sproeier in werking om de brand te blussen. Alleen de sprinklers die direct verhit worden door de brand gaan sproeien, waardoor waterschade beperkt blijft en de vluchttijd van bewoners en collega’s enorm verlengd. Vaak hoeft er maar 1 sprinkler in actie te treden om een brand te blussen.

Waarom is een sprinklerinstallatie belangrijk?

Er is niets zo angstaanjagend en verwoestend als een brand. Helaas komt brand bij 1 op de 67 woningen voor – en dat is veel te veel. In 2016 vielen er zelfs nog 47 dodelijke slachtoffers. In het bedrijfsleven is de financiële schade ook enorm: de helft van de bedrijven gaat na een brand binnen één jaar failliet.

Als vrijwilliger bij de brandweer ziet Jan Goutsmits dit emotionele, financiële en fysieke leed op regelmatige basis en daarom pleiten we voor een sprinklerinstallatie in elk huishouden, bedrijfspand of zorginstelling. Andere brandpreventiemiddelen, zoals rookmelders, kunnen een slachtoffer slechts alarmeren, maar een sprinklerinstallatie blust daadwerkelijk de brand of houdt de brand zeer klein. Hiermee wordt de vluchttijd van slachtoffers enorm verlengd en dat is cruciaal. Door alle brandbare materialen in panden van tegenwoordig, zoals elektrische apparaten en meubilair van kunststof, verspreidt een brand zich namelijk veel sneller dan vroeger. De vluchttijd was 20 jaar geleden nog 17 minuten. Tegenwoordig is dat vaak slechts 3 minuten, terwijl de brandweer vaak pas na 8 minuten ter plaatse is. Een sprinklerinstallatie geeft jou en je collega’s of medebewoners dus de kans om het huis uit te vluchten en de schade aanzienlijk te beperken.

Wil je direct meer weten over hoe brandveilig jouw pand is? Vraag dan een brandveiligheidsscan aan.

Hoe effectief is een sprinklerinstallatie?

Sprinklers zijn het meest effectieve brandpreventiemiddel. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat in de afgelopen 25 jaar nog nooit een dodelijk slachtoffer is gevallen bij gebouwen met een sprinklerinstallatie. 99% van de branden werd al geblust voor de brandweer ter plaatse was. Het betrof vaak bedrijfspanden, met grote ruimtes en veel brandbaar materiaal. Toch werd de brand in 80% van de gevallen geblust met minder dan 5 sprinklers. Bij de helft van deze gevallen was de brand zelfs geblust met 1 of 2 sprinklers. Een sprinklerinstallatie is dus zeer effectief, zowel voor bedrijven en instellingen, als voor woningen.

Heb je veel waterschade met een sprinklerinstallatie?

Met sprinklerinstallaties heb je juist zeer weinig waterschade. Een stuk minder dan wanneer de brandweer eraan te pas moet komen. Alleen de sprinklers die zich in de buurt van de brand bevinden, komen in actie. En omdat een sprinklerinstallatie een brand snel detecteert, is een brand in veel van de gevallen met 1 of 2 sprinklers al geblust. Wanneer je geen sprinklerinstallatie heeft, zullen de vlammen sneller om zich heen slaan en zal de brandweer waarschijnlijk in moeten grijpen. Omdat er dan al veel tijd verstreken is, heeft het vuur meer schade aanricht en is de brand groter, waardoor er meer water nodig is om de brand te blussen.

Moet ik regelmatig dweilen met een sprinklerinstallatie?

Een andere vraag die we regelmatig krijgen is: sta je niet om de haverklap te dweilen met een sprinklerinstallatie bij vals alarm? Maar gelukkig is dat niet het geval. Een sprinkler reageert alleen wanneer de vloeistof in de sprinkler warmer wordt dan 57 °C. De kans dat een sprinkler onnodig in werking treedt is vrijwel nihil. Sprinklers reageren ook niet op sigarettenrook of hete kooklucht.

 

Is een sprinklerinstallatie beter dan een rookmelder?

Veel panden zijn inmiddels voorzien voor een rookmelder. Hoewel het een goede ontwikkeling is dat mensen steeds meer bezig zijn met hun brandveiligheid, kan een rookmelder helaas niet ingrijpen tijdens een brand. Hij kan je alleen alarmeren. Met een sprinklerinstallatie is dat anders. Zodra er een brand uitbreekt, treedt een sprinklerinstallatie direct in werking en kan daarmee de brand blussen of kleinhouden. Daarom is de sprinklerinstallatie het beste brandpreventiemiddel.

Is een sprinklerinstallatie verplicht?

Soms moet een sprinklerinstallatie worden ingezet, omdat de door de wet voorgeschreven brandpreventieve maatregelen niet haalbaar zijn voor het betreffende pand. Denk bijvoorbeeld aan een te groot brandcompartiment of een te lange vluchtweg. Maar eigenlijk is de vraag of een sprinklerinstallatie verplicht is minder relevant. Veel belangrijker is dat een sprinklerinstallatie de beste bescherming biedt tegen brand.

Sprinklerinstallaties leveren naast bescherming ook een hoop voordelen op. Zo kunnen de regels die de overheid stelt met sprinklers soepeler worden. Denk bijvoorbeeld aan de capaciteit van de BHV of het toestaan van grotere compartimenten. Wanneer er daadwerkelijk brand uitbreekt, zorgt een sprinklerinstallatie er daarnaast voor dat de verzekeraar meer vergoedt. Maar het allerbelangrijkste nog: de brand- en waterschade blijft zeer beperkt.

Voor wie zijn sprinklerinstallaties geschikt?

Sprinklers zijn geschikt voor elk pand, zowel bedrijven, zorginstellingen als woningen zijn gebaat bij sprinklerinstallaties. Zeker woningen en instellingen met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mindervaliden, zouden altijd een sprinklerinstallatie moeten hebben. Wil je weten hoe brandveilig jouw woning, bedrijf of instelling is? En wil je weten of je gebaat bent bij een sprinklerinstallatie? Vraag dan een brandveiligheids-consult aan.

Blijf je sprinklers altijd zien?

Wanneer je sprinklers overweegt voor jouw woning, dan vraag je je vast af of zo’n installatie de uitstraling van je woning niet verpest. Maar sprinklers kunnen volledig worden weggewerkt, zodat je hier niet steeds tegenaan hoeft te kijken. Als bouwtechnisch specialist kan Jan Goutsmits met verschillende technieken de sprinklerinstallatie netjes voor je wegwerken. Denk bijvoorbeeld aan het instorten van de sprinklers in het plafond. Wil je meer informatie hierover? Neem dan direct contact met ons op.

Wat zijn de kosten van een sprinklerinstallatie?

De prijs die je betaalt voor een sprinklerinstallatie is erg afhankelijk van de grootte van jouw pand, voor welk type sprinkler je kiest en in hoeverre je het bijvoorbeeld weg wil laten werken in je plafond. De m2-prijs laat zich vaak vergelijken met de prijs van vloerbedekking. Een reële kostenindicatie is snel te geven, neem hiervoor contact op met BrandVeiliger. Een eenmalige uitgave biedt veiligheid en rust.

 

Heeft een sprinklerinstallatie veel onderhoud nodig?

Sprinklers hebben verder geen onderhoud nodig. Het is wel raadzaam om eens per jaar de keerklep te laten controleren in het kader van de Legionella-preventie.

Sprinklerinstallatie en wetgeving

Zie hiervoor “is een sprinklerinstallatie verplicht”.

 

Brandveiligheids-consult?

Als vrijwilliger bij de brandweer ziet Jan Goutsmits nog te vaak leed dat voorkomen had kunnen worden door middel van betere brandpreventie. Daarom is het onze persoonlijke missie om elk pand brandveiliger te maken.

Vraag een brandveiligheids-consult aan.