Hoe werken sprinklers?

Een WaterLeidingSprinkler sluit je, zoals de naam al zegt, direct aan op de waterleiding

De sprinklerinstallatie van BrandVeiliger is een WaterLeidingSprinkler. Deze bestaat uit een buizenstelsel, welke direct na de watermeter wordt aangesloten op de waterleiding. Op het buizenstelsel zijn sproeiers (sprinklers) gemonteerd. In een sprinkler wordt de waterleiding afgesloten door een afsluitdop, die op zijn plaats wordt gehouden door een glazen ampul met vloeistof. Deze vloeistof zet uit bij verhitting. De samenstelling van de vloeistof maakt dat bij 57°C de druk in de ampul zo groot is, dat het glas stuk gaat. (30°C hoger dan de maximale ruimtetemperatuur).

Een sprinklerinstallatie blust automatisch, nog voor je de brandweer hebt gebeld

Zodra de glazen ampul gebroken is, drukt het water de afsluitdop weg zodat het water vrij kan stromen. Het water spuit op de spreidplaat die zó ontworpen is, dat er een gelijkmatig sproeipatroon ontstaat. Het water blijft stromen totdat de afsluitkraan dicht gezet wordt.

Hoe een brand zich ontwikkelt

Hoe ontwikkelt zich een brandRook en giftige brandbare gassen stijgen op vanaf de vuurhaard. Deze gassen verspreiden zich snel onder het plafond en verwarmen de lucht in de ruimte.

De stroming van de hete lucht duwt de dodelijke gassen tegen de muren omlaag, wat ontvluchten moeilijk maakt. De ruimte vult zich steeds meer met de brandbare gassen totdat deze gassen spontaan explosief ontbranden (flashover).

Hoe de sprinklerinstallatie een vuur controleert en blust

De sprinkler blust de brandZelfs een klein smeulend vuurtje zorgt voor een gestage verhitting van de lucht direct boven de brandhaard. De hete luchtstroming waaiert uit onder het plafond en verwarmt de dichtstbijzijnde sprinklerkop.

Zodra de vloeistof in de glazen ampul voldoende is verhit, breekt de glazen ampul en gaat het water stromen. Het water koelt onmiddellijk de brandbare hete gassen en voorkomt daarmee een flashover. Het water op het vuur vermindert het ontstaan van giftige gassen, waardoor de overlevingscondities in de ruimte acceptabel blijven. De brand kan zich niet verder ontwikkelen en zal in veel gevallen geblust worden.

Lees meer over hoe de waterleidingsprinkler werkt: Download hier de poster

Laat sprinkler installeren door sprinklerinstallatiebedrijf

BrandVeiliger is een erkend sprinklerinstallatiebedrijf. Waarom kies je voor een sprinklerinstallatie via BrandVeiliger? Door jarenlange ervaring bij de Brandweer en als bouwtechnicus, kan oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits je helpen jouw bedrijf, instelling of woning brandveiliger te maken met de best werkende sprinklerinstallatie op een esthetisch verantwoord manier. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.