Brandveiligheid dierenverblijf en opslag

Bij brand in een dierenverblijf of -stalling is de schade vaak buitengewoon groot. Door brandgevoelige materialen, zoals hooi of een gestalde auto, wordt jouw ruimte in korte tijd compleet verwoest. Dieren ontkomen bovendien vaak niet aan een brand. Je levenswerk is weg en de materiële en emotionele schade is niet te overzien.

Alleen verzekeren of een rookalarm is helaas niet voldoende. Een verzekeraar dekt nooit volledig je brandschade en een rookalarm kan je alleen waarschuwen, maar blust de brand niet. De brandweer kan je schade vaak maar minimaal beperken omdat het vuur zo snel om zich heen grijpt. Het duurt gemiddeld 8 minuten voor zij ter plaatse kunnen zijn en vervolgens duurt het gemiddeld 4 minuten voordat er gestart kan worden met blussen. Ook is de waterschade van de blusacties groot. Daarom wil je niet afhankelijk zijn en per direct ingrijpen als er sprake is van brand.

Wij helpen je om jouw eigendommen en dieren te beschermen met de volgende diensten:

  • 1. een sprinklerinstallatie;
  • 2. een watermistinstallatie
  • 3. of een branddetectiesysteem.

1. Sprinklerinstallatie dierenverblijf

Een sprinkler-systeem sluiten wij aan op je waterleiding. Wanneer er brand uitbreekt, detecteert het systeem dit direct en gaat automatisch over tot blussen. Ook word je telefonisch gewaarschuwd, zodat je de kans hebt om jouw dieren te evacueren. Omdat het systeem snel en gericht in actie komt blijven de brand- en waterschade beperkt en verleng je de vluchttijd van jezelf en jouw dieren.

Het systeem is een zeer betrouwbare oplossing tegen brand en voorkomt tevens grote waterschade. In 99 van de 100 gevallen is een brand namelijk al geblust voordat de brandweer arriveert. Onderzoek van het CIBV wijst tevens uit dat in 65% van de brandincidenten, de brand gecontroleerd werd met één sprinkler, bij 35% was een tweede sprinkler benodigd en bij 18% werd een vierde geactiveerd.

De voordelen van een sprinklerinstallatie op een rijtje:

  • De brand blijft klein of wordt direct geblust
  • Financieel voordeel door korting op je verzekering
  • De vluchttijd van je dieren wordt enorm verlengd, waardoor het risico op leed aanzienlijk wordt beperkt

Meer brandveiligheid voor jouw dieren met een sprinklerinstallatie? Neem dan contact op met ons.


2. Watermistinstallatie dierenverblijf 

In de praktijk zien wij vaak dat een sprinklerinstallatie te kostbaar is voor een kleine ondernemer. De watermistinstallatie is echter een uitstekend alternatief. Deze installatie is snel aan te sluiten in jouw dierenverblijf, minstens zo effectief en een stuk voordeliger. Het is zelfs mogelijk om de installatie te leasen.

Omdat een brand in een dierenverblijf vaak begint met rokend hooi is de watermistinstallatie zeer geschikt voor een dierenverblijf. Een watermistinstallatie wordt namelijk aangestuurd door een rookmelder. Zodra de rook is gedetecteerd, treedt de installatie in werking. Het systeem scant de ruimte, vindt de brand door slimme algoritmes en blust vervolgens met nevel razendsnel het vuur. Doordat het systeem nog geen 6 liter per minuut blust blijft de waterschade zeer beperkt.

Enkele voordelen van de watermistinstallatie op een rijtje:

  • De waterschade blijft beperkt doordat er slechts 5,6 liter per minuut wordt gespoten
  • De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor het sprinklersysteem, leasen is tevens mogelijk
  • Het systeem is snel aangesloten. Vandaag besteld, is morgen aangesloten

Wil je meer brandveiligheid voor jouw dieren? Neem dan contact op met brandveiliger.


3. Rookmelders dierenverblijf

Past een automatische brandblusser niet in je budget? Dan zijn rookmelders een goed alternatief. Momenteel zijn er veel CO2- & rookmelders verkrijgbaar. Dit komt helaas de kwaliteit vaak niet ten goede. Een goede rookmelder kan een hoop schade en dierenleed voorkomen. Neem dan ook geen halve maatregelen en verzeker je van de kwalitatieve melders van Brandveiliger.

Enkele voordelen van een rookmeldsysteem van Brandveiliger:

✔ Alle melders op de juiste plek, gekoppeld en geplaatst door onze brandveiligheidsspecialist

✔ Betrouwbare rook- hitte en CO melders, ver boven de British Standards (BS) en Europese Norm (EN)

✔ 5 jaar garantie

✔ De batterij gaat 10 jaar mee

✔ Onze melders hebben het minste loos alarm

Wil je meer informatie over onze watermistinstallaties, rookmelders, sprinklerinstallaties? Neem dan contact op met Brandveiliger voor een vrijblijvend advies voor meer brandveiligheid in jouw dierenverblijf.