Cafe Willem Slok

  • Locatie: Utrecht
  • Opdrachtgever: Dhr. T. van den Berg
  • Omvang werkzaamheden: ca. 10 sprinklers
  • Type installatie: 1 – DIOM

Over Cafe Willem Slok

Cafe Willem Slok ligt in hartje Utrecht en is meer dan honderd jaar oud. Het cafe kreeg in 1963 de naam van Willem Slok, de toenmalige eigenaar. Het is een oud ‘journalistencafé’, waar ook veel politici, muzikanten en kunstenaars over de vloer kwamen. Die laatste groep betaalde met enige regelmaat de rekening met hun eigen werk. Deze schilderijen hangen nog steeds aan de muren en het plafond. Sinds 2008 is het Ton van den Berg die er samen met zijn kompaan ‘Gert’ de scepter zwaait.

Waarom een sprinklerinstallatie?

”De regels omtrent brandveiligheid in de horeca zijn aangescherpt. De verhuurder van het pand heeft daarom nieuwe eisen gesteld aan onze brandveiligheid. Temeer ook omdat er boven ons een woning is gevestigd. Dit is voor ons de aanleiding geweest om te onderzoeken hoe de brandveiligheid verbetert kon worden. De brouwerij, waar wij het pand van huren, stelde voor om brandwerende platen aan het plafond te bevestigen. Dit vonden wij een slecht idee omdat er aan het plafond sinds jaar en dag schilderijen hangen. Deze versiering is een essentieel onderdeel van het karakter van de kroeg. Toen zijn we gaan kijken naar alternatieven.

Waarom Brandveiliger?

Een bevriende oud brandweerman vroeg of we wel eens van de waterleidingsprinkler hadden gehoord. Dit bleek een gouden tip, deze oplossing heeft namelijk veel minder impact op ons interieur. Via aannemer BAM zijn we uiteindelijk bij Brandveiliger uitgekomen. Samen met Brandveiliger en de brandweer hebben we een plan gemaakt voor de installatie van het systeem. We zijn ontzettend blij met het resultaat. De meeste gasten zien de installatie niet eens hangen en we voldoen nu aan de eisen voor de brandveiligheid in de horeca.