Brandveiligheid Ouderenzorg

Diensten van Brandveiliger voor ouderenzorg

Ben je werkzaam in de ouderzorg of eigenaar van een woonaccommodatie voor ouderen? Of heb je een ouder die langer zelfstandig thuis woont? Dan is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan brandpreventie. Ouderen zijn namelijk een kwetsbare groep als het gaat om brandveiligheid. Ze zijn vaker betrokken bij brand en raken daarbij ook vaker gewond. Rene Hagen, voorzitter van de brandpreventieweken, heeft berekend dat in 2030 bijna 50% van alle doden bij woningbrand 65 jaar of ouder zullen zijn.

Ouderen zijn kwetsbaar omdat:

 • Er bij ouderen sneller ongelukjes ontstaan, vanwege de afname in coördinatie- en inschattingsvermogen.

 • Ook merken ouderen een beginnende brand minder snel op, door een verminderd  gehoor-, zicht- en reukverlies.

 • Ouderen zijn daarnaast kwetsbaarder voor de gevolgen van blootstelling aan rook, minder mobiel en aangewezen op de hulp van anderen bij het vluchten.

Oprichter en eigenaar van Brandveiliger Jan Goutsmits heeft jarenlange ervaring als technisch-bouwkundige en als vrijwilliger bij de Brandweer. Wij helpen je graag jouw woonzorgcentra of assistentiewoningen brandveiliger te maken met onze volgende diensten:

 • 1. een sprinklersysteem ouderenzorg;
 • 2. een watermistinstallatie ouderenzorg;
 • 3. een rookmelders ouderenzorg

1.  Sprinklersysteem ouderenzorg

Zeker bij ouderen zit een ongeluk in een klein hoekje. Omdat ouderen ook minder mobiel zijn en afhankelijk van de hulp van anderen, is het belangrijk een beginnende brand direct te blussen. Een sprinklersysteem is een automatisch blussysteem, dat een beginnende brand detecteert en direct begint met blussen. In 80% van de gevallen is de brand met een of twee sprinklers geblust en in 99% van de gevallen is het vuur gedoofd nog voor de Brandweer ter plaatse is. Daarom biedt een sprinklersysteem de beste bescherming tegen brand. Het verlengt de vluchttijd, waardoor medewerkers en ouderen genoeg tijd hebben om in veiligheid te komen. Bovendien blijft de waterschade beperkt, doordat een brand lokaal wordt geblust door een sprinkler die zich dicht bij de brand bevindt.

De sprinklerinstallatie van Brandveiliger is een zogenaamde waterleidingsprinkler. Deze sprinklers worden direct aangesloten op de aanwezige waterleiding in jouw pand, waardoor je geen extra watervoorziening nodig heeft. De sprinklers kunnen bovendien goed worden weggewerkt in het plafond. Meer weten over onze waterleidingsprinkler? Neem direct contact op.


2. Watermistinstallatie ouderenzorg

In de praktijk zien wij vaak dat een sprinklerinstallatie kostbaar kan zijn voor een zorginstelling. Wij bieden de watermistinstallatie aan als een uitstekend alternatief. Deze installatie detecteert een beginnende brand omdat deze is aangesloten op de rookmelder, is minstens zo effectief en een stuk voordeliger. Het is zelfs mogelijk om de installatie te leasen.

Brand begint vaak met veel rookontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een doorgebrande acculader of apparatuur in de keuken. Een watermistinstallatie signaleert dit en blust de brand met hogedruk nevel. Daardoor blijft de waterschade bovendien enorm beperkt.

De voordelen van de watermistinstallatie op een rijtje:

 • De waterschade blijft beperkt doordat er slechts 5,6 liter per minuut wordt gespoten
 • De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor het sprinklersysteem, leasen is tevens mogelijk
 • Het systeem is snel aangesloten. Vandaag besteld, is morgen aangesloten

Wil je meer brandveiligheid in jouw zorginstelling voor ouderen? Vraag dan direct een adviesgesprek aan.


3. Rookmelder voor ouderen

Past een sprinklersysteem niet in je budget? Maar wil je wel gaan voor een goede brandveiligheid en voldoen aan regelgeving rondom brandveiligheid voor ouderenzorg? Laat dan je rookmeldsysteem plaatsen door Brandveiliger. Een goede brandmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, des te meer tijd jouw medewerkers en ouderen hebben om actie te ondernemen. Tegenwoordig kun je rookmelders bijna overal kopen, wat de kwaliteit helaas niet altijd ten goede komt. Laat daarom goede rookmelders plaatsen door Brandveiliger. Enkele voordelen van een rookmeldsysteem via Brandveiliger:

 • Kwalitatief de beste en meest betrouwbare rook- hitte en CO melders, ver boven de Europese Norm (EN) en de British Standards (BS)

 • Rookmelders met het minste loos alarm

 • Elke melder op de juiste plek, gekoppeld en geplaatst door een brandveiligheidsspecialist

 


EenVandaag: ”Ouderenzorg is onveilig bij brand.”

EenVandaag schonk onlangs aandacht aan de brandveiligheid in de ouderenzorg. Dat leidde tot de volgende reportage: