Brandveiligheid kinderopvang

Onze diensten voor meer brandveiligheid in kinderopvang

Brand bij je kinderdagverblijf… daar denk je liever niet aan. Ondanks de aandacht voor brandveiligheid in kinderdagverblijven en strengere regels, komen incidenten in de kinderopvang regelmatig voor. Naast de materiële schade, wil je al helemaal voorkomen dat er kinderen gewond raken. Als eigenaar van een kinderopvang of kinderdagverblijf draag je dus een hoop verantwoordelijkheid. Vooral omdat het risico op brand met jonge kinderen groter is en kinderen minder zelfredzaam zijn als er daadwerkelijk een brand uitbreekt. Dat je brandveiligheid tip-top in orde is, is daarom van groot belang.

Brandveiliger helpt je graag om je risico’s aanzienlijk te beperken, met de volgende diensten:

  • 1. een sprinklerinstallatie;
  • 2. een watermistinstallatie
  • 3. of brandalarm-systeem.

Hiermee voldoe je volledig aan de brandveiligheidseisen voor kinderopvang en de regels van de verzekering.


1. Sprinklersysteem kinderdagverblijf

Sprinklers in kinderdagverblijf
Sprinklers in kinderdagverblijf

Wist je dat het door al het brandbare apparatuur en materiaal slechts 3 tot 4 minuten duurt voor een pand volledig is uitbrand? De Brandweer is gemiddeld na 8 minuten ter plaatse, waardoor een brand veel schade aanricht. Daarom is het van belang om een beginnende brand direct te blussen. Hoewel andere middelen, zoals rookmelders, je wel kunnen alarmeren, kunnen zij de brand niet blussen. Een sprinklersysteem kan dat wel.

Sprinklers zijn sproeiers die wij monteren in het plafond en aansluiten op je waterleiding. Zodra er sprake is van een beginnende brand, detecteert het sprinklersysteem dit en start de dichtsbijzijnde sprinkler direct met blussen. Nederlands onderzoek naar sprinklersystemen laat zien dat in 80% van de gevallen een beginnende brand met slechts 1 of 2 sprinklers wordt geblust en hierbij is bovendien nog nooit iemand gewond geraakt.

De voordelen van een sprinklersysteem zijn aanzienlijk:

 • De brand blijft klein of wordt direct geblust
 • Maak aanspraak op korting in je verzekering
 • De vluchttijd van je werknemers en kinderen wordt enorm verlengd, waardoor het risico op gewonden aanzienlijk wordt beperkt

Meer weten over een sprinklerinstallatie voor jouw kinderdagverblijf? Vraag direct een adviesgesprek aan.


2. Watermistinstallatie kinderdagverblijf

Als kinderdagverblijf moet je aan een hoop brandveiligheidseisen voldoen, en dat is maar goed ook. Zo wordt er geëist dat je gebruik maakt van brandvertragende materialen, moet je blusmiddelen hebben, vluchtroutes regelmatig oefenen en ben je verplicht om rookmelders te plaatsen. Deze rookmelders zijn te koppelen aan een watermistinstallatie.

Een watermistinstallatie is de meest geavanceerde ontwikkeling op het gebied van brandblusmiddelen. Na de detectie van rook door de rookmelder, neemt de installatie de locatie van de brand waar door slimme algoritmes. De brand wordt vervolgens razendsnel gedoofd met een hogedruk spuit. Deze spuit produceert nevel waarmee de waterschade enorm wordt beperkt.

Enkele voordelen van de watermistinstallatie op een rijtje:

 • De waterschade blijft beperkt doordat er slechts 5,6 liter per minuut wordt gespoten
 • De watermistinstallatie is een betaalbaar alternatief voor het sprinklersysteem, leasen is tevens mogelijk
 • Het systeem is snel aangesloten. Vandaag besteld, is morgen aangesloten

Meer weten over een watermistinstallatie voor jouw kinderdagverblijf? Vraag direct een adviesgesprek aan.


3. Rookmelders kinderdagverblijf

Past een watermistinstallatie of sprinklerinstallatie niet in je budget? Maar wil je wel gaan voor een goede brandveiligheid en voldoen aan regelgeving? Laat dan je rookmeldsysteem plaatsen door Brandveiliger. Een goede rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe beter het systeem werkt, des te meer je tijd hebt om actie te ondernemen. Tegenwoordig kun je rook- en CO-melders bijna overal kopen. Dat komt de kwaliteit helaas niet altijd ten goede. Denk aan rookmelders met loos alarm of een te late branddetectie. Ook weten veel mensen niet waar en hoe ze de rookmelders correct moeten plaatsen. Bovendien gelden er voor kinderdagverblijven ook regels rondom rookmelders. Laat daarom goede rookmelders plaatsen door Brandveiliger.

Enkele voordelen van een rookmeldsysteem via Brandveiliger:

 • Kwalitatief de beste en meest betrouwbare rook- hitte en CO melders, ver boven de Europese Norm (EN) en de British Standards (BS)
 • Rookmelders met het minste loos alarm
 • Elke melder op de juiste plek, gekoppeld en geplaatst door een brandveiligheidsspecialist

Meer weten over brandveiligheid kinderdagverblijf?

Wil je meer weten over brandveiligheid voor jouw kinderdagverblijf of wil je meer informatie over watermistinstallaties, sprinklerinstallaties of rookmelders? Neem dan direct contact met ons op.