Alles over sprinklerinstallaties

In Amerika en Scandinavische landen vind je bijna in elk huishouden of bedrijf een sprinklerinstallatie, maar in Nederland zijn sprinklerinstallaties nog niet de standaard als het gaat om brandpreventie. En dat is eigenlijk vreemd, want – anders dan met rookmelders – kan een sprinklerinstallatie je niet alleen allermeren, maar ook de brand direct blussen of klein houden. En dat spaart levens en een hoop materiële en immateriële schade. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er in de afgelopen 25 jaar geen één dodelijk slachtoffer is gevallen bij panden met een sprinklerinstallatie. Al jaren werkt oprichter van Brandveiliger Jan Goutsmits als vrijwilliger bij de brandweer en ziet regelmatig de emotionele en soms ook dodelijke impact van een brand. Daarom is het onze persoonlijke missie om de kennis over sprinklerinstallaties te verspreiden, onder andere door middel van deze wiki over sprinklerinstallaties.

Hoe werkt een sprinklerinstallatie precies?

Een sprinklerinstallatie is erop gericht om een brand direct te detecteren en te blussen. Dat werkt als volgt: op verschillende plekken in een pand worden sprinklers geïnstalleerd en aangesloten op een watertank of de waterleiding. Deze sprinklers hebben een afsluitdop, die op zijn plaats wordt gehouden door een glazen ampul met vloeistof. Dit voorkomt dat het water uit de sprinklers stroomt. Bij verhitting van de vloeistof tot 57 °C breekt de ampul en treedt de sproeier in werking om de brand te blussen. Alleen de sprinklers die direct verhit worden door de brand gaan sproeien, waardoor waterschade beperkt blijft en de vluchttijd van bewoners en collega’s enorm verlengd. Vaak hoeft er maar 1 sprinkler in actie te treden om een brand te blussen.

Waarom is een sprinklerinstallatie belangrijk?

Er is niets zo angstaanjagend en verwoestend als een brand. Helaas komt brand bij 1 op de 67 woningen voor – en dat is veel te veel. In 2016 vielen er zelfs nog 47 dodelijke slachtoffers. In het bedrijfsleven is de financiële schade ook enorm: de helft van de bedrijven gaat na een brand binnen één jaar failliet.

Als vrijwilliger bij de brandweer ziet Jan Goutsmits dit emotionele, financiële en fysieke leed op regelmatige basis en daarom pleiten we voor een sprinklerinstallatie in elk huishouden, bedrijfspand of zorginstelling. Andere brandpreventiemiddelen, zoals rookmelders, kunnen een slachtoffer slechts alarmeren, maar een sprinklerinstallatie blust daadwerkelijk de brand of houdt de brand zeer klein. Hiermee wordt de vluchttijd van slachtoffers enorm verlengd en dat is cruciaal. Door alle brandbare materialen in panden van tegenwoordig, zoals elektrische apparaten en meubilair van kunststof, verspreidt een brand zich namelijk veel sneller dan vroeger. De vluchttijd was 20 jaar geleden nog 17 minuten. Tegenwoordig is dat vaak slechts 3 minuten, terwijl de brandweer vaak pas na 8 minuten ter plaatse is. Een sprinklerinstallatie geeft jou en je collega’s of medebewoners dus de kans om het huis uit te vluchten en de schade aanzienlijk te beperken.

Wil je direct meer weten over hoe brandveilig jouw pand is? Vraag dan een brandveiligheidsscan aan.

Hoe effectief is een sprinklerinstallatie?

Sprinklers zijn het meest effectieve brandpreventiemiddel. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat in de afgelopen 25 jaar nog nooit een dodelijk slachtoffer is gevallen bij gebouwen met een sprinklerinstallatie. 99% van de branden werd al geblust voor de brandweer ter plaatse was. Het betrof vaak bedrijfspanden, met grote ruimtes en veel brandbaar materiaal. Toch werd de brand in 80% van de gevallen geblust met minder dan 5 sprinklers. Bij de helft van deze gevallen was de brand zelfs geblust met 1 of 2 sprinklers. Een sprinklerinstallatie is dus zeer effectief, zowel voor bedrijven en instellingen, als voor woningen.

Heb je veel waterschade met een sprinklerinstallatie?

Met sprinklerinstallaties heb je juist zeer weinig waterschade. Een stuk minder dan wanneer de brandweer eraan te pas moet komen. Alleen de sprinklers die zich in de buurt van de brand bevinden, komen in actie. En omdat een sprinklerinstallatie een brand snel detecteert, is een brand in veel van de gevallen met 1 of 2 sprinklers al geblust. Wanneer je geen sprinklerinstallatie heeft, zullen de vlammen sneller om zich heen slaan en zal de brandweer waarschijnlijk in moeten grijpen. Omdat er dan al veel tijd verstreken is, heeft het vuur meer schade aanricht en is de brand groter, waardoor er meer water nodig is om de brand te blussen.

Moet ik regelmatig dweilen met een sprinklerinstallatie?

Een andere vraag die we regelmatig krijgen is: sta je niet om de haverklap te dweilen met een sprinklerinstallatie bij vals alarm? Maar gelukkig is dat niet het geval. Een sprinkler reageert alleen wanneer de vloeistof in de sprinkler warmer wordt dan 57 °C. De kans dat een sprinkler onnodig in werking treedt is vrijwel nihil. Sprinklers reageren ook niet op sigarettenrook of hete kooklucht.

 

Is een sprinklerinstallatie beter dan een rookmelder?

Veel panden zijn inmiddels voorzien voor een rookmelder. Hoewel het een goede ontwikkeling is dat mensen steeds meer bezig zijn met hun brandveiligheid, kan een rookmelder helaas niet ingrijpen tijdens een brand. Hij kan je alleen alarmeren. Met een sprinklerinstallatie is dat anders. Zodra er een brand uitbreekt, treedt een sprinklerinstallatie direct in werking en kan daarmee de brand blussen of kleinhouden. Daarom is de sprinklerinstallatie het beste brandpreventiemiddel.

Is een sprinklerinstallatie verplicht?

Soms moet een sprinklerinstallatie worden ingezet, omdat de door de wet voorgeschreven brandpreventieve maatregelen niet haalbaar zijn voor het betreffende pand. Denk bijvoorbeeld aan een te groot brandcompartiment of een te lange vluchtweg. Maar eigenlijk is de vraag of een sprinklerinstallatie verplicht is minder relevant. Veel belangrijker is dat een sprinklerinstallatie de beste bescherming biedt tegen brand.

Sprinklerinstallaties leveren naast bescherming ook een hoop voordelen op. Zo kunnen de regels die de overheid stelt met sprinklers soepeler worden. Denk bijvoorbeeld aan de capaciteit van de BHV of het toestaan van grotere compartimenten. Wanneer er daadwerkelijk brand uitbreekt, zorgt een sprinklerinstallatie er daarnaast voor dat de verzekeraar meer vergoedt. Maar het allerbelangrijkste nog: de brand- en waterschade blijft zeer beperkt.

Voor wie zijn sprinklerinstallaties geschikt?

Sprinklers zijn geschikt voor elk pand, zowel bedrijven, zorginstellingen als woningen zijn gebaat bij sprinklerinstallaties. Zeker woningen en instellingen met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mindervaliden, zouden altijd een sprinklerinstallatie moeten hebben. Wil je weten hoe brandveilig jouw woning, bedrijf of instelling is? En wil je weten of je gebaat bent bij een sprinklerinstallatie? Vraag dan een brandveiligheids-consult aan.

Blijf je sprinklers altijd zien?

Wanneer je sprinklers overweegt voor jouw woning, dan vraag je je vast af of zo’n installatie de uitstraling van je woning niet verpest. Maar sprinklers kunnen volledig worden weggewerkt, zodat je hier niet steeds tegenaan hoeft te kijken. Als bouwtechnisch specialist kan Jan Goutsmits met verschillende technieken de sprinklerinstallatie netjes voor je wegwerken. Denk bijvoorbeeld aan het instorten van de sprinklers in het plafond. Wil je meer informatie hierover? Neem dan direct contact met ons op.

Wat zijn de kosten van een sprinklerinstallatie?

De prijs die je betaalt voor een sprinklerinstallatie is erg afhankelijk van de grootte van jouw pand, voor welk type sprinkler je kiest en in hoeverre je het bijvoorbeeld weg wil laten werken in je plafond. De m2-prijs laat zich vaak vergelijken met de prijs van vloerbedekking. Een reële kostenindicatie is snel te geven, neem hiervoor contact op met BrandVeiliger. Een eenmalige uitgave biedt veiligheid en rust.

 

Heeft een sprinklerinstallatie veel onderhoud nodig?

Sprinklers hebben verder geen onderhoud nodig. Het is wel raadzaam om eens per jaar de keerklep te laten controleren in het kader van de Legionella-preventie.

Sprinklerinstallatie en wetgeving

Zie hiervoor “is een sprinklerinstallatie verplicht”.

 

Brandveiligheids-consult?

Als vrijwilliger bij de brandweer ziet Jan Goutsmits nog te vaak leed dat voorkomen had kunnen worden door middel van betere brandpreventie. Daarom is het onze persoonlijke missie om elk pand brandveiliger te maken.

Vraag een brandveiligheids-consult aan.